Driebergen

Eurowinkel kandidaatkoper Driebergs gemeentekantoor

De stichting achter de Eurowinkel wil graag het Driebergse gemeentekantoor kopen. Volgens wethouder Boonzaaijer is de Eurowinkel een ‘prima’ partij.

De gemeente trok twee jaar geleden uit het zeventigerjarenkantoor dat de voormalige gemeente Driebergen begin deze eeuw nog voor bijna twee miljoen liet moderniseren. Omdat alle ambtenaren nu in het nieuwe Doornse gemeentekantoor zitten, zijn de oude kantoren in Amerongen, Leersum, Maarn en Driebergen overbodig.

Het monumentale pand in Leersum is verkocht, de onderhandelingen over de nog monumentalere panden in Maarn en Amerongen ketsten vorig jaar af na procedurefouten van de gemeente, maar zijn inmiddels weer opgepakt.

De brandweer kan en wil niet weg uit de net gerenoveerde kazerne

{mprestriction ids=”*”}Probleem voor het minder monumentale Driebergse pand -met eraan vast de brandweerkazerne- is de optie die projectontwikkelaar Grootheest nog altijd op het pand zegt te hebben. Grootheest kreeg die optie -plus €5,7 miljoen- nadat het afzag van bouw van een appartementencomplex op de plaats waar nu het nieuwe Doornse gemeentekantoor staat.

Wethouder Boonzaaijer zegt de optie van Grootheest momenteel ‘aan het ontvlechten’ te zijn. Verkoop aan Grootheest -die er een appartementencomplex wil bouwen- is eigenlijk geen optie, omdat voor de brandweerkazerne vanwege wettelijke uitrukeisen geen andere locatie in Driebergen bestaat. Bovendien is de kazerne net voor €270.000 opgeknapt. ‘Maar Grootheest wil er niet graag van af, die wil eerst precies weten hoe het zit met de brandweer,’ aldus Boonzaaijer.

Eurowinkel op Koningsdag. De dagomzet (€811) gaat naar stichting Lis Hartel

Een kandidaatkoper waarvoor die complicatie niet geldt is de stichting Vluchtelingenkinderen, die met haar Eurowinkel vorig jaar in de benedenverdieping van het leegstaande kantoor trok. In de hal hangen nu tweedehands jassen en jurken, in de ontvangstruimtes liggen schoenen en boeken. In de kantoren langs de achterzijde houden diverse sociale projecten -Inloop, Repaircafe, Taalmaatjesproject, De Verleiding  en huiswerkbegeleiding- kantoor. In de bovenverdieping zijn zestien kunstenaars getrokken.

Om niet weer te hoeven verhuizen -de Eurowinkel trok eerst van het oude postkantoor in Doorn naar het oude postkantoor in Driebergen- en de diensten uit te kunnen breiden wil de stichting graag het hele pand overnemen, zegt voorzitter Cees van den Broek. ‘We kunnen het pand kopen, zeker als ons ook de gemeentelijke textielinzameling wordt gegund.’ Die inzameling is nu nog toegekend aan Humana, een Deense inzamelaar. ‘Maar binnenkort worden de contracten vernieuwd, wij doen het graag.’

Volgens Van den Broek kan de stichting de koopprijs -die zou volgens geruchten iets boven het miljoen liggen- op tafel krijgen. ‘Dan kunnen we dat betalen. En als de gemeente aan ons verkoopt krijgen ze niet alleen de koopprijs cash in handen, maar zijn ze ook verzekerd van een dikke ton per jaar die naar de gemeente of haar inwoners terugvloeit vanwege al onze activiteiten voor diezelfde gemeente en haar inwoners,’ aldus Van den Broek.

Cees van den Broek rekent een euro af

Volgens Boonzaaijer maakt de stichting een goede kans. ‘Op zich is het een hele goede gedachte. De Eurowinkel zou een prima partij kunnen zijn. Dat zullen we zeker inbrengen bij de gemeenteraad, wanneer we de aanpak rond de verkoop van de kantoren en werven klaar hebben. Alleen willen we er wel gewoon de marktwaarde voor hebben,’ aldus Boonzaaijer, die geen antwoord wil geven op de vraag wat het gebouw precies moet opbrengen.

Mocht de koop doorgaan is de verwezenlijking van het plan om van het gemeentekantoor een sociaal dorpshuis te maken dichtbij, zij het dan zonder de oorspornkeljke bedachte flexibele werkplekken voor starters en zzp’ers. Bovendien is de gemeente dan af van het probleem dat het grootste dorp van de gemeente het enige is zonder dorpshuis. Burgemeester Naafs was afgelopen weekend te gast in de ateliers. ‘Ik was verbaasd over het aantal mensen dat daar rondstruint. Echt hartstikke leuk,’ aldus Naafs.{/mprestriction}

 

Lees ook:
Ook nieuwe wethouder onzeker over toekomst Driebergs gemeentekantoor
Leeg kantoor Bosstraat toch geen ‘broedplaats’
Eurowinkel per direct naar leeg gemeentehuis
Driebergen wil nieuw hart in oud gemeentehuis