Heuvelrug

Geboorte van Leersum open en bloot;UPDATED

Vanmiddag open dag bij de archeologen die in Leersum graven naar wat waarschijnlijk de oorsprong van Hlarashem is. Donderdag gaat het gat weer dicht en komen er huizen op. UPDATE: nog twee eeuwen ouder!

Ondanks de regen zie je duidelijk donkere vlekken in de zandige grond. Archeologen leggen er witte bordjes bij, maken er foto’s van, meten de boel op. Een oud boerenerf ligt hier, op een steenworp afstand van wat tegenwoordig winkelcentrum Bijenkorf heet en nog steeds het centrum van Leersum is. 

De donkere vlekken markeren de plaats waar de palen van het huis stonden. De palen zijn vergaan, in het gat is donkerder aarde gestroomd, vandaar de verkleuringen. ‘Hier ligt het begin van Leersum, ‘ zegt Annemarie Luksen, gemeentelijk archeoloog. ‘Hlarashem. Uit de 9e, 10e eeuw.’  (zie update)

Veel bijzonders is er maandagmiddag nog niet gevonden, maar dat kan veranderen. Twee jaar geleden mondde eenzelfde routineonderzoek aan de andere kant van Leersum uit in landelijk nieuws. Vanmiddag -woensdagmiddag 24 juni 2015- tussen twee en vier houden de archeologen open dag en kun je alles zien en vragen. Donderdag gaat alles weer dicht.

Want uiteindelijk komen er huizen op: tien maisonnettes en vijf seniorenappartementen in de sociale sector en een grondgebonden woning in de vrije sector. Dat het perceel lang braak stond kwam door onenighied met de ondernemers van het winkelcentrum, die meer parkeerplaatsen vroegen. Die krijgen ze nu door de eenentwintig parkeerplaatsen van het nieuwe gebouw vrij te geven voor alle Leersummers. In september start de bouw, juni 2016 trekken de eerste bewoners erin.

Update

Maandag werd het boerenerf dat de geboorte van Leersum markeert gedateerd rond de 9e of 10e eeuw AD. Door de vondst deze week van oude scherven gaan van die schatting nog twee eeuwen af, lezen we in de jongste folder van gemeentelijk archeoloog Annemarie Luksen. ‘In en rond de sporen zijn kleine aardewerkscherven gevonden. Op basis van de vorm en het baksel dateren deskundigen de scherven tussen 700 en 900 na Chr. In het centrum van Leersum blijkt al 1200 jaar geleden een boerderij te hebben gestaan!