Heuvelrug

Reconstructie Hoofdstraat naar 2016:UPDATED

ongeluk hoofdstraat

De opknapbeurt van de Driebergse Hoofdstraat wordt opnieuw uitgesteld, nu naar voorjaar 2016. Redenen zijn de feestdagen en de winter.  UPDATE: en bezwaarschriften.

Dat schrijven de wethouders Veldhuizen en Boonzaaijer vanochtend in een memo aan de gemeenteraad. Het uitstel is gevolg van een verzoek van winkeliers, die vrezen voor een opgebroken verkeersader rond de feestdagen in december.

Verder raden de wethouders af te asfalteren in de winter. ‘Wordt asfalt gedraaid in een te koude periode, dan resulteert dat in slechte technische kwaliteit van het wegdek,’ aldus het memo.

In 2014 werd de langverwachte reconstructie van de Hoofdstraat uitgesteld toen bleek dat er onvoldoende geld was om de hele straat aan te pakken. De gemeenteraad vroeg toenmalig wethouder Homan wel vast de belangrijke delen op de agenda van 2015 te zetten.

Dat lijkt opvolger Veldhuizen nu toch niet te lukken, ook omdat de gemeenteraad afgelopen voorjaar toch weer met nieuwe wensen kwam. Daarom moest het plan opnieuw -voor een vijfde maal- naar de tekentafel en kan pas in oktober de eerste schep de grond in. Vanwege het verzoek van de winkeliers en de problemen met het asfalt willen Veldhuizen en Boonzaaijer die eerste schep uitstellen tot voorjaar 2016.

De eerste plannen voor de reconstructie van Driebergens verkeersader Hoofdstraat dateren uit 2011, nadat een scholiere verongelukte toen ze moest uitwijken voor bergjes van de rijbaan weggeschoven sneeuw op de toch al smalle fietsstrook.

Ongelukken met blikschade en veel schrik zijn nog altijd bijna alledaags op de Hoofdstraat. Daarom wil de gemeente de fietspaden verbreden en verhogen en drie paar extra stoplichten plaatsen.

Update:

Vanochtend nagevraagd of er nog juridische procedures lopen tegen de plannen voor reconstructie Hoofdstraat. Het antwoord is ja, maken we op uit het antwoord van de gemeente:

‘Er loopt momenteel voor de reconstructie van de Hoofdstraat een kapvergunningsprocedure voor de kap van 7 bomen. Hiertegen is bezwaar gemaakt. De bezwaarprocedure heeft een doorlooptijd van ongeveer drie maanden.
Daarnaast moet er nog een verkeersbesluit worden genomen voor o.m. de 30 km-zone en de verkeerslichten. Als hier bezwaar tegen wordt gemaakt, heeft dit ook een doorlooptijd van ongeveer drie maanden.
De periode van drie maanden wordt uiteraard langer als bezwaarmakers beroep aantekenen bij de Raad van State.’

 

Lees ook:
Kamp volhardt in 30km/u op Driebergse Hoofdstraat
Plan Hoofdstraat opnieuw doorgeschoven
Hoofdstraat: wel/geen* stoplicht, rotonde, 30 km
Moties uitgelicht. Numero 3: Motie Hoofdstraat nu
Opnieuw verkeersongeluk Driebergse Hoofdstraat
Nieuwe Hoofdstraat: autoverkeer in keurslijf
Gemeente kiest voor ‘voldoende’ oplossing Hoofdstraat
4,2 miljoen voor Driebergse Hoofdstraat
Opknappen Hoofdstraat op lange baan