Heuvelrug

Niet Aldi maar wonen op Appelgaard

595

Het Heuvelrugse CDA ziet liever een appartementencomplex dan een Aldi verrijzen op de Driebergse parkeerplaats Appelgaard. Voor Aldi kan beter een andere plek gezocht.

Dat zegt CDA-fractieleider Chantal Broekhuis in haar algemene beschouwingen, waarin de lokale politiek reageert op de politieke agenda. ‘Een locatie als bijvoorbeeld de Appelgaard in Driebergen is uitermate geschikt voor seniorenwoningen. Dichtbij Nieuw Salem voor een kopje koffie en gezelligheid, dichtbij de winkels. En goed voor de doorstroming.’

De uitspraak van Broekhuis is opmerkelijk, omdat projectontwikkelaar Reggestede nu al drie jaar probeert op de Appelgaard -een centrale locatie in Driebergen- een nieuwe supermarkt te bouwen voor de Duitse discounter Aldi. Reggestede en Aldi stuiten daarbij ook al jaren op fel verzet van bewoners van de omliggende straten. Broekhuis: ‘Ik heb goed contact met omwonenden bij de Appelgaard. De plannen voor de Aldi worden niet omarmd en blijven tot weerstand leiden.’

Ontwikkelaar Reggestede legde zich nooit neer bij de aanvankelijke afwijzing van het plan in 2013. Reggestede mocht van wethouder Boonzaaijer afgelopen voorjaar een nieuw bouwplan schrijven, inclusief verkeerskundige oplossingen voor het knelpunt met de Hoofdstraat. Verder voerde Reggestede campagne achter de schermen, met enig succes: het kreeg de handen op elkaar bij ondernemerskoepel Zakelijk Heuvelrug, die zich in 2013 nog onder de tegenstanders schaarde.

De ongeruste buren zijn daarop weer een campagne gestart die moet leiden tot alternatieve plannen voor de locatie Appelgaard. ‘Omwonenden hebben begrip voor het feit de grondeigenaar iets met deze kavel wil. Zij willen graag in overleg over planalternatieven. Woningbouw zou een van de planalternatieven kunnen zijn,’ aldus Broekhuis, die het plan -waar naar verluidt ook jongerenhuisvesting en een horecagelegenheid deel van uitmaken- na de zomer in het openbaar met de politiek wil bespreken.

Grondeigenaar Johannes probeerde zijn kavel -nu een loods met oldtimers- eerder al te verkopen aan een medisch collectief, dat inmiddels onderdak heeft gevonden op de plek van de oude Bosrandschool aan de Arnhemsebovenweg. Het collectief van huisartsen zag van het plan af nadat het er met de gemeente Heuvelrug niet uitkwam over wie de parkeerplaatsen moest betalen.

Om de voorstanders van een Aldi op de Appelgaard de wind uit de zeilen te nemen,  zoeken de tegenstanders tegelijkertijd naar een alternatieve locatie vooreen Aldi-winkel. Het ABC-warenhuis achter, boven en onder de AH aan de Hoofdstraat passeerde al eerder de revue. Inmiddels is ook het zuidelijke Driebergse winkelcentrum De Sluis zoeklocatie. Supermarkt Jumbo zit daar al, maar heeft zich een warm voorstander getoond van de komst van Aldi.