Ingezonden

Baltsende vleermuizen op Fort bij Rijnauwen?

(ingezonden door Staatsbosbeheer)
Europese nacht van de vleermuis

Op zaterdagavond 29 augustus in het kader van de Europese nacht van de vleermuis om 20.00 uur neemt de boswachter van Staatsbosbeheer je mee en kom je alles te weten over vleermuizen. Hoe leven ze nou eigenlijk, wat eten ze en hoe werkt dat nou met die “echolocatie”? Met de batdetector kun je vleermuizen hoorbaar maken. De boswachter gaat ook het fort in en heel misschien kunnen we dan echte vleermuizen zien! Elk jaar overwinteren er honderden vleermuizen op Fort bij Rijnauwen van Staatsbosbeheer.
Vanaf eind augustus beginnen ze weer naar het fort te komen. Ze zijn nu nog even actief voordat zij aan hun winterslaap beginnen. Voor hen is het namelijk paartijd. Ze gaan dan eerst baltsen en paren om vervolgens in winterslaap te gaan. Opmerkelijk is dat het vrouwtje de zaadcellen van het mannetje de hele winter in haar lichaam bewaart. Pas aan het eind van de winter krijgt ze een eisprong en vindt de bevruchting plaats. Op deze manier bespaart zij haar vetreserves die ze hard nodig heeft om de winter door te komen. De excursie start om 20.00 uur bij het hek van Fort bij Rijnauwen, Vossegatsedijk 3, Bunnik. De excursie duurt ongeveer 1,5 uur. De kosten zijn € 5,- per persoon. Vooraf aanmelden is niet nodig.