HeuvelrugOverberg

AZC in NRC

CDA en VVD stelden vanochtend raadsvragen over de vechtpartij in AZC-Overberg. In NRC Handelsblad vanmiddag vinden we al een aantal antwoorden. (300 woorden)

Hillridge had er natuurlijk ook gewoon heen moeten fietsen, de journalisten van NRC waren er in elk geval wel, in Overberg. Ze vonden weinig jongens die bereid waren iets te zeggen, op advies van hun mentoren; de jongerenbegeleiders van het COA.

Ze troffen uiteindelijk wel een Eritrese jongen die de schuld aan de Syriërs geeft en een Oegandese jongen die zegt dat de Eritreeërs zich als grootste (60%) collectief geregeld dominant en intolerant opstellen, met name tegen de Syrische (30%) minderheid.

En een Overberger die zegt dat het de afgelopen maanden al vaker uit de hand liep, maar dat het voor hem uiteindelijk allemaal geen probleem is, qua overlast. Behalve wanneer er weer eens jongens in het donker aan de verkeerde kant van de weg fietsen. ‘Voor je het weet heb je er eentje onder je wagen.’

Ook zaterdagavond blijkt de politie nog een keer te hebben moeten ingrijpen, toen een meisje onwel werd en jongens de ambulancemedewerkers hinderden.

De verslaggevers voeren verder een criminoloog op die de vechtpartijen in een wat breder perspectief zet. Het is volgens hem bijzonder noch gek dat er spanningen zijn. ‘De mensen zitten dicht op elkaar, hebben veel meegemaakt. Ze komen uit verschillende landen, hangen mogelijk een ander geloof aan, er zijn grote culturele verschillen en ze verstaan elkaar niet altijd even goed.’
Hillridge heeft het niet zo op knippen en plakken van andermans berichten, maar brengt de berichtgeving noodgedwongen terug, in de zin dat er fors minder rondgefietst, gebeld en nagevraagd zal worden. Hillridge zal wel samenvattingen blijven leveren van wat er gebeurde en te gebeuren staat. Mochten nieuwe adverteerders, sponsors, abonnees of andere fondsen zich melden, zijn we direct weer de lokale journalist.