HeuvelrugOverberg

Onrust Overberg niet door inperken en inschikken

De vechtpartij afgelopen nacht in Overberg heeft niks te maken met recente inperking van vrijheden of de plaatsing van een extra twintig bedden in het AZC, zegt gemeente Heuvelrug. (599 woorden)

Begin augustus werd een curfew ingesteld, vanaf halftwaalf ´s avond mogen bewoners niet meer het terrein verlaten. De maatregel kwam er op verzoek van omwonenden, die het vreemd en lastig vonden dat bewoners ook ´s nachts in het donker nog wel eens over de bosweg fietsten. De weg wordt door de AZC-bewoners voornamelijk gebruikt om van het AZC in de bossen van Overberg naar het NS-station in Veenendaal te komen.

Volgens voorlichter Klarenbeek van fusiegemeente Utrechtse Heuvelrug is de onrust van vannacht niet het gevolg van de inperking van vrijheden. ‘De jongens moeten zich sowieso al elke avond om tien uur melden.’ Ook de twintig extra bedden die onlangs als noodopvang op het AZC werden geplaatst kunnen volgens Klarenbeek niet de oorzaak zijn van de onrust. ‘Die bedden zjn allemaal alweer leeg. Dat was een tijdelijke maatregel, de twintig mensen doorgestroomd.’

Wat nu wel de oorzaak was, daar zeggen de autoriteiten nog altijd naar te gissen. Volgens Klarenbeek speelde een en ander zich af rond een spelletje tafelvoetbal -en geen voetbalwedstrijd, zoals eerder gemeld- en is niet duidelijk of er etnische tegenstellingen aan de vechtpartij ten grondslag lagen.

In het AZC -een voormalige jeugdgevangenis waar de hoogste hekken zijn weggehaald en de dikke gevangenisdeuren vervangen zijn door dunne deuren- zitten sinds juni 2014 jonge alleenstaande vluchtelingen, in jargon AMV’ers. In de praktijk gaat het om voornamelijk Syrische en Eritrese jongens in de leeftijd 14 tot 18 jaar, aangevuld met jongeren van andere nationaliteiten. Ook zit er een bescheiden groepje meisjes.

Het AZC telt nu ongeveer 200 inwoners. Het COA was aanvankelijk van plan om het AZC te laten groeien naar 400 inwoners, door elders op het terrein gezinnen te huisvesten. Dat plan verdween vorig voorjaar al snel in de prullenbak, nadat de tegenstand vanuit omliggende vakantieparken fors bleek.


feestelijke opening AZC, vorig jaar november, door staatssecretaris Teeven en burgemeester Naafs

De vechtpartij van afgelopen nacht was niet de eerste. Vorig jaar stonden groepen jongens -toen wel etnisch verdeeld in Syriërs en Eritreeërs- ook al tegenover elkaar, alleen liep dat niet dermate uit de hand dat politie in groten getale moest komen aansnellen.

Volgens de politie ging het vannacht uiteindelijk om een vijftigtal agenten, in vijftien politiewagens. Ook de helikopter die was ingeschakeld om vanuit de lucht overzicht te houden op het terrein veroorzaakte nogal wat onrust in en rond het AZC. Na ‘een charge’ van veertig agenten keerde de rust terug.
Bij de gevechten zijn twee mensen licht gewond geraakt en zijn twee aanhoudingen verricht. Ook is er meubilair gesneuveld, aldus een politiewoordvoerder, die daarmee berichten als zou alle meubilair kort en klein zijn geslagen nuanceert.

Lokaal VVD-fractieleider Jorg excuseerde zich zojuist op twitter voor het feit dat hij een getal van 800 heeft genoemd als inwonertal van het dorp Overberg, toen hij vanochtend door rtv-Utrecht werd geinterviewd. Het werkelijke inwonertal ligt rond de 1500, aldus Jorg.

De verslaggever van rtv-Utrecht wist vanochtend ook te vertellen dat het AZC niet in het bos, maar tegen het dorp Overberg aan geplakt ligt. Wellicht was het nog donker, maar het AZC ligt net als de omrigende vakantieparken behoorlijk verscholen in een bosrand. Er liggen tien boswoningen tegenover, maar de kom van het dorp Overberg ligt op ongeveer een kilometer afstand.

Lees ook:
Zachte woorden van staats Teeven, bij opening AZC
Roosevelthuis eigenlijk geen optie, Overberg ook niet

VVD wil asielzoekers Overberg beperken tot 200
Heuvelrug krijgt tweede AZC, in Overberg
´Markt´ moet Overberg leven inblazen
Illegale Overbergse kelders moeten dicht

%d bloggers liken dit: