Ingezonden

Duurzame woners delen ervaringen

(ingezonden door gem Zeist)

Mensen met een duurzaam huis hebben een schat aan informatie. Door de ervaring die zij hebben opgedaan bij het verduurzamen van hun woning kunnen zij veel mensen op weg helpen. Ruim 430 huiseigenaren in Nederland delen graag deze ervaringen en kennis via de website www.duurzamehuizenroute.nl. Als huiseigenaren het leuk vinden, kunnen zij hun huis ook openstellen tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route op 7 en 14 november. Ook in de gemeente Zeist stellen huiseigenaren hun woning open. Huiseigenaren bieden bezoekers zo een unieke kans om duurzaam wonen te ervaren en inspiratie op te doen om zelf stappen te nemen. Huiseigenaren kunnen zich aanmelden via www.duurzamehuizenroute.nl/zeist.

Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun woning, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Een verhaal van iemand uit de buurt levert nuttige informatie op over verbruik, comfort en allerlei praktische zaken.

Eén van de deelnemers, Eveline Botter vertelt: ‘’Het is leuk om mensen bij je thuis de mogelijkheden te laten zien. Dat maakt het heel praktisch. Zo kun je een bezoeker op weg helpen. En een goed voorbeeld doet goed volgen.’’

 

Ook meedoen?

Er zijn huiseigenaren die al veel stappen hebben genomen en veel energie besparen. Er zijn ook huiseigenaren die net begonnen zijn met bijvoorbeeld isolatie en plannen hebben om verder te gaan. Of het nu gaat om spouwmuurisolatie, HR++ glas, zonnepanelen, balansventilatie of een volledig energieneutraal huis, alle opgedane kennis en ervaringen zijn waardevol. Huiseigenaren die hun huis openstellen kunnen een leuk weekendje weg winnen in een ecologische bosvilla van vakantiepark Herperduin. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/zeist.

 

365 dagen Duurzame Huizen Route

Naast de openstelling op zaterdag 7 en 14 november is er ook de digitale huizenroute. Via de website www.duurzamehuizenroute.nl is het mogelijk om vragen te stellen aan huiseigenaren waardoor de kennis en ervaringen het hele jaar door beschikbaar zijn. Voor huiseigenaren die graag hun kennis delen maar 7 en 14 november niet in de gelegenheid zijn hun huis open te stellen, is het op deze manier toch mogelijk om anderen te inspireren.

 

Organisatie

De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten, waaronder een aantal gemeenten en een aantal regionale Rabobanken