DoornHeuvelrug

Nog €1.7 miljoen extra nodig voor nieuw Revius Lyceum

Het nieuwe Revius Lyceum wordt duurder dan gedacht. Wethouder Veldhuizen wil daarom toch extra geld halen uit de pot onderwijs. Die was in juni nog leeg; UPDATED: Meerkosten €1.7 miljoen. Ook Revius draagt ruim acht ton bij. (428 woorden)

Veldhuizen en het Revius komen €862.000 €1.7 miljoen tekort voor de nieuwbouw van de Doornse middelbare school. Die nieuwbouw moet de komende jaren plaatsvinden, al twee jaar geleden werd er ruim €10 miljoen voor uitgetrokken. Wegens ‘locatiespecifieke omstandigheden’ is dat bij nader inzien  te weinig. Wat die locatiespecifiek omstandigheden zijn vermeldt Veldhuizen niet in zijn brief aan de gemeenteraad. Update

In juni kwam Veldhuizen al met een waarschuwing, toen werd de overschrijding geweten aan het nieuwe bouwbesluit waarmee geen rekening was gehouden. Veldhuizen kondigde destijds aan op zoek te gaan naar externe geldpotjes, omdat de eigen potjes leeg waren. ‘We hebben alle potjes omgedraaid en alle potjes zijn leeg. We hebben alleen nog lege potjes,’ aldus Veldhuizen in juni.

Veldhuizen wil de extra €862.000 nu toch uit de onderwijsbegroting halen. Dat zal volgens de wethouder niet ten koste gaan van andere scholen. ‘Deze extra investering heeft geen consequenties voor lopende en geplande projecten voor onderwijshuisvesting.’

Leegstand

De extra lasten voor het Revius komen Veldhuizen niet goed uit. De wethouder is net verwikkeld in een conflict met basisschool Ontdekkingsreis, die vindt dat de wethouder te weinig geld uittrekt voor de nieuwbouw waarop die school al tien jaar wacht.

Anderszijds heeft de wethouder te maken met een toenemende leegstand in scholen die net voor veel geld zijn vernieuwbouwd. Vorige maand werd bekend dat het leerlingenaantal van het Amerongse openbare schooltje De Uitkijk zo sterk daalt dat de school volgend schooljaar mogelijk moet sluiten. Dan zit Veldhuizen met een gloednieuw, maar leegstaand schoolgebouw voor honderdveertig leerlingen.

Lees ook:
Revius heeft extra geld nodig; UPDATED
Eindelijk: nieuwbouw Revius lyceum

Update: Uit een bericht van collega RCLokin in het AD blijkt dat de meerkosten van het Revius zelfs €1,7 miljoen bedragen. Ook het Revius zelf hoest nog eens €840.000 op om de meerkosten te dekken. In het stuk lezen we ook wat de locatiespecifieke omstandigheden ongeveer zijn, die zijn te vangen onder de noemer: verscherpte milieueisen.

Dat komt er dus van als je niet meer rondbelt en navraagt. Excuses. Als jullie zeggen; liever geen nieuws dan onvolledig nieuws dan hoor ik dat graag.

Hillridge brengt de berichtgeving noodgedwongen terug, in de zin dat er fors minder rondgefietst, gebeld en nagevraagd zal worden. Hillridge zal wel samenvattingen blijven leveren van wat er gebeurde en te gebeuren staat. Mochten nieuwe adverteerders, sponsors, abonnees of andere fondsen zich melden, zijn we direct weer de lokale journalist.