Achter de schermen

Over het rondpompen van nieuws en de bron die opdroogt

Hillridge kan niet nalaten te reageren op een stuk van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Over opdrogende bronnen.

Ik kan de analyse volgen, maar de oplossing niet. Als lokaal journalist word ik al onderzoeksjournalist genoemd als ik een stuk van de gemeente diagonaal doorlees en er vragen over stel. Daar schrijf ik dan een stukje over dat vervolgens wordt gejat door de collega’s. Bijvoorbeeld die van de regionale omroep, die zelf verder alleen maar 112-nieuws, persberichten en andere gratis dingen rondpompen. Terwijl zij al drijven op subsidies krijgen ze er via die zgn innovatieve projecten nog weer meer geld bij. In onze gemeente krijgt verder de lokale radio jaarlijks vele duizenden euro’s subsidie terwijl ze alleen maar plaatjes draaien waar niemand naar luistert. Ook krijgt de bibliotheek duizenden euro’s om te transformeren naar ‘een laagdrempelig, waardevrij informatiepunt’. Met dat geld worden vervolgens onduidelijke websites gemaakt die het nieuws nog verder rondpompen. Waarna ze een jaar later de nek wordt omgedraaid omdat ze niet bezocht worden, omdat ze geen toegevoegde waarde leveren.
Als je bezorgd bent over de lokale nieuwsvoorziening kun je beter niet nog meer geld duwen in organisaties die daarmee alleen maar zichzelf overeind houden, maar beter focussen op die laatste professionele lokale journalisten die aan de bron staan van het nieuws. Anders droogt die bron op en kunnen die organisaties helemaal niets meer rondpompen.

Lees hier het stuk van Quint Kik van het stimuleringsfonds waar bovenstaande reactie op slaat.