Hillridgepic (of the day)

Dagbeeld/3: De Stomerij

Over De Stomerij, een schrobputje, de minister van informatie en een rapport waarheidsvinding.

De lezers van Hillridge waren het dossier al snel zat, maar ik vind het juist exemplarisch, dus tijd om weer ‘ns langs De Stomerij te fietsen. In de tuin van buurhuis nr5 tref ik vrolijke oranje mannen die diep in het zand draden door datzelfde zand trekken. ‘Daar heb je de Doornse krant’, grappen ze tegen elkaar en mij, als ik de camera tevoorschijn  haal. ‘Die grond is toch giftig,’ probeer ik. ‘Schoon. Hebben we vervangen.’

Dat was tien dagen geleden. Vandaag een mailtje van een van de bewoners van de Acacialaan die niet -zoals nr5- zijn uitgekocht door de provincie en ook geen schone grond krijgen. Hij houdt de pers op de hoogte, ditmaal met een oude prent waarop de Doornse jeugd uitbundig in een opgebroken Acacialaan wroet. ‘Deze maand op de kalender van de lokale harmonie. In dezelfde maand wordt t rapport waarheidsvinding door de provincie Utrecht gepresenteerd. Kan geen toeval zijn,’ schrijft de bron er als commentaar bij.

Dat denk ik toch wel, dat het toeval is. Ach, je wordt vanzelf complotdenker als je midden in een dossier woont dat aan alle kanten rammelt; via schrobputjes illegaal weggedweild gif, een gemeente die daar decennia niets tegen doet, een provincie die de eigen dossiers niet kent en een institutioneel monster dat zelf mag onderzoeken hoe erg het zelf de grond heeft vervuild en zelf mag bepalen in hoeverre het zelf de boel zal opruimen.

En dan ook nog een wethouder die veel weg heeft van de Iraakse minister van informatie en kennis blijkt van De Stomer zelf, voor wie het ook allemaal erg rot is, zo vindt de wethouder. Op het voorste van een serie moeilijk neembare hekken staat: de STOMERIJ is OPEN. Het filiaal in Wijk bij Duurstede is onlangs gesloten, meldt de bron. We zullen er niets achter zoeken.