Heuvelrug

Raad vraagt burger bezuinigingsadvies

Het bezuinigingsoverleg is voortaan openbaar. Volgende maand gaat de gemeenteraad de bevolking bovendien vragen waar ze wel of geen geld aan moet uitgeven. 'Heel spannend om te kijken hoe de mensen daar tegenaan kijken.'

Tot nog toe werd alle overleg rond de bezuinigingen -de zogenaamde kerntakendiscussie- achter gesloten deuren gehouden. Vorige week ontstond daarover commotie, nadat een verslaggever de deur was gewezen. Gisterenavond heeft de gemeenteraad de deuren daarop voor iedereen opengezet. Volgens burgemeester Naafs waren het aanvankelijk 'interne bijeenkomsten waarop we wilden praten zonder dat iedereen daarvan overstuur zou raken.' Bij nader inzien bleek dat niet zo'n verstandige zet, geeft de burgemeester toe: 'Dat was niet zo'n goede start van het proces. Er kwam een waas over de discussie. Daarom hebben we gisteren besloten verder in het openbaar te overleggen.'

Gisteravond is ook besloten op dinsdag 11 oktober een open avond te houden waarop de bevolking uitgenodigd wordt te reageren op mogelijke bezuinigingen. De conferentie is het volgende hoofdstuk in de kerntakendiscussie, zegt Naafs. 'Het is een nieuw en spannend proces, heel anders dan anders. Wat zijn onze kerntaken, en wat houden we dan over en waar gaan we dat wel en niet aan besteden.' Als voorbeeld noemt Naafs het gemeentelijke grasmaaien. 'Ik stond laatst met een stukje in de krant, omdat ik zelf de berm voor mijn huis onderhoud. Daar zijn heel veel reacties op gekomen. Mensen die dat zelf ook wel willen. Of juist niet. Of mensen die vinden dat het maaisel moet blijven liggen, vanwege de natuurwaarden. Je kunt je ook afvragen of een woningbouwvereniging bepaalde taken op zich kan nemen, of een sportclub zelf dingen doet. Daarover willen we het gesprek aangaan. Heel spannend om te kijken hoe mensen daar tegenaan kijken.' Eerder werd al bekend dat de vraag of onderhoud en verzekering van alle buitenkunst in de gemeente onderdeel gaat uitmaken van de kerntakendiscussie.

Overigens wordt de gemeenteraad in hun kerntakendiscussie begeleid door het adviesbureau BMC, die de gemeente daarvoor een factuur van €32.000 mag sturen. Op de vraag waarom de raad die discussie niet gewoon zelf zou kunnen voeren wijst Naafs naar de gemeenteraad: 'De raad wilde zelf deze discussie voeren, maar vond het handig als een onafhankelijk persoon dat zou begeleiden. Iemand uit Amerongen bood zich daarvoor aan, iemand van BMC. We maken wel vaker gebruik van de expertise van inwoners. Het helpt om iemand van buiten erbij te betrekken, iemand die kan laten zien dat welke keuzes welke gevolgen hebben, welke mogelijkheden voor sturing er zijn. Iemand die ons een spiegel kan voorhouden.'

 

Tifkfout, spelfout, dode link of alles fout? 
Mail Nieuwspost Heuvelrug voor correcties en tips.