Politiek

Succesvol afscheidscadeau voor Elisabeth van Oostrum

Succesvol afscheidscadeau voor Elisabeth van Oostrum
(ingezonden door D66)

Ter gelegenheid van haar afscheid als wethouder heeft D66 Utrechtse Heuvelrug voor Elisabeth van Oostrum een symposium georganiseerd. De oud-wethouder mocht haar cadeau zelf invullen en koos als thema: De veranderende rol van de inwoner, de zorg en de overheid in de participatie samenleving.
Velen waren op vrijdagmiddag 10 oktober naar de Raadszaal van Cultuurhuis Pléiade in Doorn gekomen om horen wat de sprekers over dit actuele onderwerp te vertellen hadden. Mevrouw Prof. dr. Marieke Schuurmans, hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en lector aan de Hogeschool Utrecht, hield een inleiding over ‘Ouder worden in de participatie samenleving’.
Mevrouw drs. Jopie Nooren, voorzitter van de Raad van Bestuur van Bartiméus, behandelde het thema vanuit de rol van de zorgaanbieder. Ze benadrukte onder meer aan de hand van twee filmpjes dat zelfredzaamheid mensen het meeste voldoening geeft.
Mevrouw Liesbeth Hoogendijk, directeur van Mezzo, Landelijke Vereniging van Mantelzorgers en Vrijwilligerszorg gaf een presentatie over ‘De mogelijkheden van gemeentelijke ondersteuning van de informele zorg’
Mevrouw Saskia Boelema, oud wethouder van Breda en lid van het landelijk bestuur van D66 , legde de aanwezigen de volgende prikkelende stelling voor: Gemeente en zorgverlening, gouden duo of onmogelijke combinatie? Voor beide uitgangspunten zijn argumenten te vinden, we denken dat we het beter zelf kunnen, maar er moet ook veel bezuinigd worden.
In haar slotwoord bedankte Elisabeth van Oostrum de sprekers en gaf de ongeveer 80 aanwezigen, onder hen politici, ambtenaren, beleidsmakers, mensen uit de zorg en het onderwijs, de raad mee om verder te gaan op de weg die de gemeente is ingeslagen en vooral in samenwerking te komen tot een participatie samenleving. “Juist nu, met alle onrust in de wereld, moeten we investeren in de participatiesamenleving om het wij-zij denken tegen te gaan” Als voorzitter van Mezzo en van de ouderendelegatie van NUZO (Netwerk Utrecht Zorg Ouderen) zal zij haar steentje bijdragen.
Voorzitter Michiel Otto na afloop “ Dit was een zeer geslaagde bijeenkomst, een passend cadeau voor Elisabeth, bij wie het altijd gegaan is om de inhoud”. Tijdens het napraten bleek dat de aanwezigen dat met hem eens waren.