Heuvelrug

Ton overschrijding bij herbouw SGM

Wethouder Van Oostrum toverde donderdag voorafgaande de raadsvergadering een nieuwe financiele tegenvaller uit de hoge hoed. Asbestverwijdering bij de renovatie van de Scholen Gemeenschap Maarsbergen levert een extra €96.000 aan kosten op. Van Oostrum wil haar ambtenaren nu beter laten rapporteren en politiek bewust maken.

De tegenvaller is een gevolg van extra opruimkosten, omdat er meer asbest werd aangetroffen dan verwacht bij de renovatie van een schoolgebouw van de Maarsbergse SGM. Het zal niet de eerste tegenvaller zijn in het Integraal Huisvestings Plan (IHP), het renovatieplan waarmee de gemeente Utrechtse heuvelrug de staat van de  scholen voor de komende tien jaar wil garanderen, zei Van Oostrum alvast: 'We gaan dit vaker tegenkomen, omdat we nu veel relatief oude scholen opknappen. En het gaat om de gezondheid van scholieren, dus het is terecht dat we dit doen.'

De poltiek toonde zich niet erg blij met de mededeling. De financiele positie van de gemeente is al niet rooskleurig, en de politici hebben de nodige moeite om voor ruim €3 miljoen aan bezuinigingen te vinden. Daar komt nu weer een ton bij. En eigenlijk, gaf Van Oostrum toe, was dit geval intern al driekwart jaar geleden bekend. SGP-Raadslid Boonzaaijer was not amused over de late rapportage van de nieuwe tegenvaller en haalde de vorige overschrijding, de aanleg van het voorplein van het Doornse cultuurhuis, nog eens van stal: 'Terwijl dat pleintje hiervoor de laatse keer zou zijn dat er overschrijdingen zouden plaatsvinden. Het gaat hier om een organisatie waar het wederom niet loopt zoals beloofd is. Dus zullen we moeten bespreken waarom dat aantoonbaar niet verbeterd is.' 

Volgens wethouder Van Oostrum, voor wie de tegenvaller ook een verrassing leek te zijn, is de late rapportage het gevolg van organisatieproblemen, met zaken als een tijdelijk afdelingshoofd en een jonge, onervaren medewerker. 'Ik wil me zeker niet verschuilen achter de medewerkers. Dit is niet goed gegaan, en ik ben verantwoordelijk. Maar mensen hebben de ernst hiervan niet goed ingezien. Ik wil de ambtenaren daarom beter laten rapporteren en meer politiek bewust maken.'