HeuvelrugLeersum

Plan Donderberg weer mislukt

770

De nieuwe Donderberg is mislukt. De ingeschakelde projectontwikkelaar ziet wegens geringe belangstelling toch af van het project. Hernieuwd miljoenenverlies dreigt voor de gemeente. 


De Donderberg, een hoekig, verlaten hotel bij de entree van Leersum, werd in 2009 door de gemeente aangekocht voor €3,4 miljoen. Dat gebeurde nadat er luid verzet rees tegen een plan voor een groot appartementengebouw, een plan dat eerder was goedgekeurd door de voormalige gemeente Leersum. In samenwerking met ontwikkelaar Bouwfonds is deze zomer geprobeerd een nieuw, bescheidener Donderbergplan in de markt te zetten, waardoor een deel van de geinvesteerde miljoenen terug de gemeentekas in zou stromen.

Dat plan lijkt nu mislukt. Volgens de ontwikkelaar hebben ondanks aanvankelijk enthousiasme ’te weinig belangstellenden zich daadwerkelijk voor een appartement ingeschreven’. Volgens Bouwfonds zorgen ‘de huidige woningmarktomstandigheden bij de huidige consument voor te veel onzekerheden’. De ontwikkelaars hebben daarom de conclusie getrokken ‘dat het voorlopig niet zinvol is door te gaan met de verdere uitontwikkeling van de Nieuwe Donderberg in zijn huidige vorm.’ Bouwfonds zegt de situatie binnenkort te gaan bespreken met de gemeente.

 

De mislukking komt niet onverwacht, maar betekent wel een nieuwe financiele domper voor de gemeente. Met de aankoop in 2009 rekende de gemeente al op een verlies van ruim €1miljoen, een verlies dat door rentelasten langzaam oploopt. Hoe groot de verliezen nu zijn en wat de gemeente voor stappen wil ondernemen om de verliezen te beperken is nog niet bekend. Hillridge heeft die vraag vanochtend doorgemaild aan de gemeente, dus mogelijk  later meer hierover. UPDATE: Gemeentevoorlichting laat weten dat: ‘Wethouder Tim Verhoef heeft donderdag een gesprek met Bouwfonds over De Donderberg in Leersum. Een reactie van de wethouder volgt na dit gesprek.’

Hoek en daal

De Donderberg is kennelijk tot stand gekomen onder een ongelukkig gesternte, want menig onderneming loopt er spaak. De Donderberg heet oorspronkelijk Hoekendaal, vanwege de ligging in het grootste smeltdal van de Utrechtse heuvelrug, waar twee historische verkeersaders elkaar kruizen. Het buitenverblijf wordt in 1914 verbouwd tot familiepension Hoek en Daal, en een decennium later tot Hotel de Donderberg. In de zeventiger jaren komt het hotel in handen van het personeel. Hillridge verdiende er in de jaren tachtig zijn eerste geld met afwassen, maar dat terzijde. De Donderberg ligt niet aan de voet van de Donderberg, maar aan de voet van de Darthuizerberg, waar naar verluidt vroeger zelfs vanaf geskied werd.

Begin deze eeuw vestigt een nieuwe eigenaar een party-centrum in het gebouw, maar ook die onderneming loopt schipbreuk. In 2005 volgt een plan er een Groene Entree met paviljoen achter te bouwen. In april 2007 bevestigt de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Utrechtse heuvelrug een eerder door Leersum goedgekeurd plan voor nieuwbouw, met plaats voor 24 apprtementen. In september 2007 ageert de lokale SP tegen de bouw van ‘een flatgebouw aan de entree van Leersum’, met name omdat het bestaat uit louter dure appartementen, iets waar Leersum volgens de SP totaal geen behoefte aan heeft.

Volgens toenmalig wethouder Waltmann heeft het plan wel degelijk draagvlak onder de Leersumse bevolking, waarop de SP de handtekeningenactie  ‘geen kolos in het bos’ start. In oktober bepaalt de gemeenteraad alsnog dat het plan van ontwikkelaar Bouwfonds ’te hoog en te massaal’ is. De VVD stelt zich op het standpunt dat het plan niet mag doorgaan, zelfs als dat geld gaat kosten. Eerder al heeft de nieuwe gemeente eenzelfde plan middenin Doorn weten te verhinderen, door de grond onder het plan voor €5,6 miljoen op te kopen, waarmee de ontwikkelaar schadeloos wordt gesteld. Op die grond verrijst nu het nieuwe gemeentekantoor.

Een jaar later besluit de gemeenteraad dat een plan voor een kleinere Donderberg, met maximaal twee bouwlagen en vijftien appartementen, wel doorgang mag vinden. Opnieuw moet daarbij een projectontwikkelaar schadeloos gesteld worden. Februari 2009 koopt de gemeente het leegstaande hotel op voor €3,4 miljoen, waarmee het naar schatting een miljoen verlies op de koop toeneemt.  Juni 2010 volgt een nieuw bestemmingsplan, dat opnieuw wordt ingevuld door ontwikkelaar Bouwfonds. In juni 2012 volgen ‘inspiratiebijeenkomsten’, waar kopers kunnen meepraten over vorm en inhoud van het gebouw. Naar nu blijkt hebben die bijeenkomsten onvoldoende kopers geworven.

DonderbergHoekendaal

DonderbergHoek en daal

Donderbergoud