Doorn

IJsvloer groeit aan, Doorn morgen al open (UPDATE: woensdag pas open)

Boswachter Janneke mocht vanmiddag even door de dunne ijsvloer van het Leersumse veld stappen voor een kort item van het televisieprogramma Nieuwsuur vanavond. Volgens de boswachter zijn er nog 'een paar nachtjes' vorst nodig voordat er geschaatst kan worden op de plassen. De Doornse ijsbaan gaat morgen al open.

De plassen van het Leersumse Veld zijn vanwege de beschutte ligging en het ondiepe water steevast het eerste open water waar in Nederland op echt natuurijs geschaatst kan worden. Vorig jaar was de ijsvloer van slechte kwaliteit, vanwege de sneeuw. Door de overvloedige regenval van december en begin januari staat het water nu flink hoog, en zijn de plassen -die 's zomers beetje voor beetje dichtgroeien-  juist in omvang gegroeid. Ook de Amerongse bovenpolder behoort jaarlijks tot een van de eerste plaatsen waar op natuurijs wordt geschaatst. Zowel in Leersum als Amerongen zijn geen voorzieningen, omdat het ijs  in natuurgebied ligt. Mogelijk dat er bij de Leersumse plassen voor het eerst wel een koekenzopietentje zal staan. Staasbosbeheer laat in een persbericht weten dat uitbaters hiervoor contact met de boswachter kunnen opnemen.

Het natuurijsbaantje in Doorn gaat morgenavond open, meldt RTV Utrecht (UPDATE: opening uitgesteld tot woensdag 1 februari). Doorn is al drie jaar op rij de eerste, of een van de eerste  natuurijsbanen van Nederland. De ijsbaan in Doorn wordt laagje voor laagje op een atletiekbaan gevroren, in tegenstelling tot de Driebergse ijsbaan, een bevroren stukje polder, of de Odijkse ijsbaan, een ondergelopen weiland. Doorn, Driebergen en Odijk hebben wel voorzieningen en zijn ook 's avonds verlicht en geopend. Bij wat langduriger vorst vriest ook de slotgracht van kasteel Amerongen dicht, wat vooral 's avonds bij kunstlicht voor romantische, oud-Hollandse taferelen zorgt. 

Staatsbosbeheer maakte eerder vandaag bekend dat het Plusimeer, een bosmeertje in Lage Vuursche, ook wordt opengesteld voor schaatsers.