Leersum

Leersums ijs goed hard en zwart

De drie plassen op het Leersumse veld zijn goed beschaatsbaar. Hier en daar nog wat flinke windwakken, maar die slinken zienderogen. 

Gisteren waagden zich al wat mensen op het ijs, voornamelijk op de eerste plas. Daar ligt vandaag ook nog een flink windwak, maar er is heel goed omheen te schaatsen. De tweede plas is wat onzekerder, en fungeert voornamelijk als sluis naar de derde, grootste plas, waar inmiddels een paar honderd mensen hun rondjes schaatsen. Ook hier een aantal flinke windwakken, die gestaag dichtvriezen. 

Het gros van de schaatsers kiest de gebaande paden, anderen wagen zich buiten de baan, waar het ijs zwart, glad en keihard is. Met de kop in de wind is het hard zwoegen, in de luwte is het al heerlijk schaatsen en met de wind in de rug zoef je vanzelf vooruit. De koekenzopie is nog niet gearriveerd. 

Ook op de Amerongse bovenpolder kon volgens het Utrechts Landschap vandaag voor het eerst geschaatst worden. De Doornse schaatsbaan ging gisteren al open, maar sloot ook vandaag gedurende de middaguren. De Driebergse baan opent vrijdagavond of zaterdagochtend pas de hekken .Hieronder een paar beelden van vanochtend uit Leersum.