Ingezonden

De extra ogen en oren van politie

(politiebericht)

Samenwerken aan veiligheid, beveiligingsbedrijven de extra ogen en oren van politie

Afgelopen week heeft de politie van de districten Heuvelrug en Binnensticht samen met vijf beveiligingsbedrijven in Utrecht Oost het convenant “Informatie-uitwisseling” getekend. Dit is gebeurd met medeweten van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Zeist, Bunnik, Veenendaal, Wijk bij Duurstede en Rhenen.

Veiligheid vergroten
Johan van Hartskamp, districtschef Heuvelrug en Binnensticht: "Het convenant maakt het mogelijk dat betrokken partijen informatie uitwisselen met als doel strafbare feiten te voorkomen en op te sporen om zo de veiligheid in de betrokken gemeenten te vergroten". De politie werkt samen met De Eerste Zeister Gecombineerde Nachtveiligheidsdienst, JBA Security BV, Noodnet Nederland, Schipper Security en Securitas BV.

Informatiebron
De beveiligers zijn voor de politie een belangrijke informatiebron. Zij rijden door de woonwijken en herkennen afwijkend gedrag van mensen. Hierdoor kunnen zij bijvoorbeeld naast bedrijfs, – en woninginbrekers, daders van andere strafbare feiten opmerken. De politie deelt met medewerkers van deze beveiligingsbedrijven frequent informatie over bijvoorbeeld inbraken: in welke delen van de wijken in de deelnemende gemeenten wordt ingebroken, signalementen van personen die onlangs bij een inbraak zijn gezien en voertuigen die eerder bij een inbraak zijn tegengekomen. Door het delen van dit soort informatie kunnen de beveiligers gericht een oogje in het zeil houden.

Wijkagenten Willem van Eden, Saskia Schippers en Jan Jaap van Eckeveld van de wijkteams Veenendaal, Zeist en Utrechtse Heuvelrug hebben dit jaar de handen ineengeslagen om tot dit convenant te komen. Zij zagen in dat het werkterrein van de politie en de beveiligingsbedrijven overeenkomt en dat door deze samenwerking er nog meer ogen en oren in de wijken zijn.