Heuvelrug

Korpsleiding marine: liever Vlissingen. UPDATE: Defensie ontkent uitspraken. Eenvandaag: het is wel degelijk gezegd

eenvandaag still

De korpsleiding van de mariniers geeft de voorkeur aan een verhuizing naar Vlissingen. Dat nieuws bracht het actualiteitenprogramma Eenvandaag gisteravond. UPDATE: Defensie ontkent uitspraken. 

eenvandaag still
De korpsleiding wil naar Vlissingen omdat ze zouden streven 'naar behoud van identiteit en verdere integratie bij de marine. De korpsleiding geeft de voorkeur aan verplaatsing van de marinierskazerne naar Vlisisingen,' zo citeert Eenvandaag de korpsleiding, die niet in beeld komt. Verder zat er geen nieuws in de uitzending. Een Doornse ex-marinier vertelt dat de mariniers in Doorn 'horen', terwijl een lokale Vlissingse politicus vindt dat de marine terug moet naar Vlissingen, waar de zee klotst en het korps ooit vandaan verdween. Het programma stelt verder dat Doorn economisch afhankelijk zou zijn van de marinekazerne. Wethouder Pamboer herhaalt zijn eerdere stelling dat een vertrek van de kazerne een verlies van tweeduizend arbeidsplaatsen zou betekenen, en de Doornse economie €15 tot €18 miljoen per jaar zou schelen. Pamboer vindt daarom niet dat de minister 'voor de grap' de kazerne zou moeten verhuizen, 'In deze tijd, waarin je een miljard euro moet bezuinigen, kun je het niet maken -omdat je het wel leuk vindt-  dit soort dingen te gaan doen'. Kijk hier de uitzending na (vanaf 21:37).

UPDATE: Jurgen Geers, voorlichter bij defensie, kent geen korpsleiding die de uitspraken zoals Eenvandaag ze citeert heeft gedaan. Op een vraag wie de geciteerde korpsleiding precies zou zijn en waar die zetelt, heeft de voorlichter geen antwoord: 'Wij vragen het ons ook af. We weten het niet.' Geers heeft zelf  navraag gedaan bij de korpsleiding van de marine, waaronder de mariniers vallen, en die korpsleiding heeft de uitspraken in elk geval niet gedaan. Volgens Geers worden de businesscases Doorn en Vlissingen op dit moment nog onderzocht en zal minister Hillen einde deze maand of begin volgende maand in een kamerbrief zijn conclusies kenbaar maken. Het is nog niet duidelijk of de businesscase Vlissingen dan ook openbaar wordt gemaakt.

Kees Amsterdam, de maker van het item bij Eenvandaag, zegt zijn bronnen niet prijs te kunnen geven, maar zijn de uitspraken wel degelijk gedaan. 'Ik ben zelf marinier geweest en heb mijn bronnen binnen defensie aangeboord, die het aannemelijk genoeg maakten om dit te melden.'