Heuvelrug

Politiek Heuvelrug nog niet in beeld

De gemeenteraad van Utrechtse heuvelrug komt nog even niet in beeld. De raadsleden vinden het prijskaartje van 70.000 euro veel te hoog.

Read More

Drieentwintig luisteraars had de vergadering, meldde de griffier spontaan, toen het agendapunt camera’s in de raadszaal ter sprake kwam. Te weinig, vindt burgemeester Naafs. De radiouitzendingen via internet bestaan nu eeen jaar, maar de de kijk- en luistercijfers vallen tegen. Camerabeelden toevoegen aan het gesproken woord zou die cijfers doen stijgen. ‘Ik vind het zelf ook prettiger om er een poppetje bij te zien,’ aldus Naafs, die wist te vertellen dat in gemeenten als Rhenen er wel ‘een paarhonderd’ mensen naar de vergaderingen van de lokale politiek kijken. Met 70.000 euro is het geregeld, stelt Naafs voor.

Teveel geld, vinden de raadsleden. Voor de helft moeten vaste camera’s gekocht worden, de andere helft is voor een zogenaamde vidiwall waarop ook presentaties kunnen worden vertoond. Dat laatste is in elk geval teveel, zegt raadslid Boonzaaijer (SGP): ‘Zet gewoon drie schermen op een karretje in het midden. Dat is veel goedkoper.’

Reden voor de scepsis is ook de kwaliteit van audio-uitzendingen, die sinds september vorig jaar via internet de geschreven notulen hebben vervangen. De eerste maanden was de kwaliteit schrikbarend, en nog steeds lukt het niet de vergaderingen probleemloos uit te zenden via internet, en daar bovendien als naslagwerk op te slaan. Meerdere vergaderingen zijn daardoor in de vergetelheid verdwenen. Ook valt het wifi-systeem soms uit, tot ergernis van surfende en twitterende raadsleden. Of klinkt ineens Q-radio spontaan door de raadszaal.

Digitaal Notuleren, het bedrijf dat voorheen de geschreven notulen verzorgde, mag bij de gemeente Heuvelrug nu al een jaar oefenen op een zelf ontworpen systeem van digitaal notuleren, gekoppeld aan internetuitzending. Tegen een meer dan geringe vergoeding, dat wel. De gemeente wilde hetzelfde bedrijf nu ook de beelduitzendingen laten verzorgen, maar daar heeft de gemeenteraad dus onvoldoende vertrouwen in. ‘Is het de investering wel waard,’ aldus CU-commissielid Van Wijnen, ‘als het systeem al voortdurend hapert. En waarom zouden wij het wiel opnieuw uit moeten vinden? Het mag best wat kosten, maar kijk dan gewoon af bij Rhenen.’