DoornDriebergenHeuvelrug

Zeven ton voor restauratie oranjerie Hydepark

De provincie doneert €700.000 uit het fonds erfgoedparels aan kerkenkoepel PKN voor restauratie van de oranjerie op landgoed Hydepark. Volgens Protestantse Kerk Nederland kost de volledige restauratie €1,6 miljoen. Na de opknapbeurt moet de oranjerie onderdak bieden aan een ‘zeer hoogwaardig’ kantoor of zorgfunctie. (450 woorden)

De subsidie is eerder deze maand goedgekeurd door de Provinciale Staten van Utrecht. Een deelbedrag van €500.000 is bedoeld voor restauratie van het monumentale gebouw, €200.000 voor een opknapbeurt van het omliggende park.

PKN stopt zelf €900.000 in de restauratie, die april 2016 moet beginnen en begin 2017 gereed moet zijn. PKN wil de oranjerie daarna aanbieden aan een ‘nieuwe gebruiker die deze zeer hoogwaardige locatie in een fraai gerestaureerde Orangerie wil gebruiken om zijn organisatie beter te laten functioneren,’ aldus Haaije Feenstra, directeur dienstenorganisatie van PKN. Volgens Feenstra kan dat als fraai kantoorpand, maar behoort ook een hoogwaardige zorglocatie tot de mogelijkheden.

Twee jaar geleden liet kerkbestuurder Westerveld nog weten de oranjerie niet te willen restauren zonder subsidies. ‘We moeten het een niet vermengen met het ander. Niemand steekt een vinger uit naar die oranjerie, de gemeente draagt er ook niets aan bij. We zullen de oranjerie en het landgoed in volle glorie herstellen wanneer we uit andere bronnen middelen kunnen genereren.’

Eclectisch

De oranjerie is het grootste van de bijgebouwen die behoorden bij het buitenverblijf van de familie Van Loon op Hydepark, gesticht in 1860. Het hoofdgebouw -een soort paleis- ging in vlammen op in WOII, kort nadat de geällieerden het bombardeerden omdat de Duitse Arbeidseinsatz er kantoor hield.

Na de oorlog kocht de Hervormde Kerk het landgoed en bouwde er een conferentiecentrum, onder meer om er dominees op te leiden. De oranjerie -naar verluidt ook kortstondig onderkomen van de allereerste Nederlandse kroepoekfabriek- werd verhuurd voor feesten, aan (kerkelijke) ondernemingen en de laatste jaren vooral aan zzp’ers.

De oranjerie -volgens deskundigen een van de mooiste van de provincie en gebouwd in een eclectische stijl met Lodewijk XIV invloeden- verkeert in slechte staat. Ondernemers die er de laatste jaren kantoor hebben gehouden betwijfelen of €1.6 miljoen voldoende is voor een volledige restaturatie. Volgens het provinciale document heeft eigenaar PKN inmiddels een prijsvraag uitgezet bij een drietal architectenbureaus.

De bouw van het nieuwe conferentiehotel van PKN op het landgoed bevindt zich overigens in een afrondende fase, de oplevering staat gepland voor maart 2016. Dat gebouw kost ruim €11 miljoen. Het plan om de monumentale stenen van het oude Hydepark in of rond het nieuwe gebouw te hergebruiken is gesneuveld vanwege geldgebrek. De stenen verdwijnen weer de grond in, aldus de archeloog die de bouw heeft begeleid.

 

Lees ook:
Hop de ijskelder van Hydepark in
Twijfels over haalbaarheid Nieuw Hydepark
Kerkbestuur akkoord met plan Hydepark
Verkoop Roosevelthuis moet nieuw Hydepark meebetalen
Kerk de boer op met Nieuw Hydepark