Heuvelrug

College versobert: met trein naar VNG-congres. SP ontevreden: ga naar feestje op eigen kosten

Het Heuvelrugse college acht een versobering op zijn plaats en gaat dit jaar met de trein naar het VNG-congres. De delegatie blijft er bovendien niet slapen. De SP vindt de versobering onvoldoende en dient vanavond een motie in. 

Vanaf de Heuvelrug vertrekken er op 5 en 6 juni vijf collegeleden en zes raadsleden naar het jubileumcongres in Den Haag. Vorig jaar ging er nog een raadslid minder mee, maar bedroegen de kosten wel ruim drieduizend euro meer: €12.380 vorig jaar tegen €9.267 dit jaar. De versobering bestaat er dit jaar uit dat de delegatie met de trein naar het congres gaat en bovendien niet in Den Haag blijft slapen, aldus gemeentesecretaris Van der Steen. 

De versobering is voor de Heuvelrugse SP onvoldoende. Daarom komt raadslid Van Geijtenbeek vanavond op de raadsvergadering met een motie. Volgens Van Geijtenbeek is 'een dergelijke uitgave ten laste van de gemeente ongepast is in de huidige situatie van bezuinigingen, en is deelname aan de VNG bijeenkomst ongewenst is indien de kosten hiervan gedeclareerd zouden worden bij de gemeente.'

Op het VNG-congres (Vereniging Nederlandse Gemeenten) scholen bestuurders zich bij, via workshops en op deelcongressen. ''Er worden allerlei deelcongressen gegeven op verschillende thema's. Er is dus niet 1 onderwerp waar dit congres over gaat maar allerlei thema's die gemeentelijke bestuurders aangaan zoals bijvoorbeeld de transities AWBZ, Wet werken naar vermogen en de jeugdzorg', aldus gementesecertaris Van der Steen in een toelichting

In Den Haag komen de Nederlandse bestuurders voor de honderdste keer bijeen. Onder meer Johan Cruijff en Freek de Jonge geven acte de presence op het congres, dat deels wordt voorgezeten door Matthijs van Nieuwkerk. De kosten bedragen per deelnemer €749, exclusief het avondprogramma. De gemeente declareert per persoon €842,50.