Heuvelrug

Zwijnenfamilie ten dode opgeschreven

UtrLandschap-Rhenen

De zwijnenfamilie in Rhenen is ten dode opgeschreven. Gisteren verleende de provincie de ontheffing waarmee de jagers aan de slag kunnen.

De zwijnenfamilie, een moeder met vijf of zes biggetjes, is de afgelopen maand in de Rhenense bossen ontdekt. Volgens boswachter Hugo Spitzen zijn de zwijnen uitgezet. Spitzen figureerde gisteren ook achterop NRC Handelsblad: 'Ze zijn totaal niet schuw en blijven foerageren wanneer mensen foto's maken. Het Utrechts Landschap wil echter enkel zwijnen die van de Veluwe komen, we zijn tegen uitzetten.'

Voor de afschot van de twee andere zwijnen -mannetjes ofwel: keilers- in de Rhenense bossen is geen ontheffing verleend. Volgens de provincie is de nieuwe zwijnenfamilie al verscheidene malen de provinciale weg overgestoken en levert ze daarmee gevaar op voor de verkeersveiligheid. De twee keilers zitten al anderhalf jaar in de bossen van de Heuvelrug en hebben slechts eenmaal tot een klacht over landbouwschade geleid. 'Omdat het bij deze ene melding bleef en ook de dieren zelf nauwelijks nog werden gesignaleerd, is er destijds geen ontheffing verleend om ze af te schieten,' aldus een woordvoerder van de provincie.

UtrLandschap-Rhenen

Oproep:kennelijk zijn er foto's gemaakt van de zwijnen. Hillridge wil ze graag publiceren. Wie kent de fotograaf? 
Beter nog: wie kent degene die de zwijnen heeft uitgezet?