Heuvelrug

Heuvelrugger kan nu ook trouwen voor half geld

Naast goedkoop op maandagochtend of duur op een van de exclusieve buitenplaatsen kun je nu ook betaalbaar trouwen op de Heuvelrug. Voor €187 krijg je een kwartiertje de grote aula, plus een trouwambtenaar die een standaardspeech afsteekt.

Van de 290 huwelijken op de Heuvelrug in 2011 werden er 63 gratis voltrokken. Gratis trouwen kan alleen op maandagochtend tussen negen en halftien, in een klein kamertje en zonder toespraak. Omdat het gratis huwelijk al maanden vantevoren is volgeboekt en veel mensen nu noodgedwongen in andere gemeenten trouwen, heeft de gemeente Heuvelrug het betaalbare huwelijk in het leven geroepen. Voor €187,55 krijgt het bruidspaar maximaal een kwartier de beschikking over de grote aula, plus een vaste trouwambtenaar die een standaardspeech houdt. Het betaalbare huwelijk is alleen op maandagochtend om tien uur te boeken.

Het gratis huwelijk staat onder druk sinds de landelijke afdeling van D66 heeft voorgesteld het gratis huwelijk af te schaffen. Nu is elke Nederlandse gemeente wettelijk verplicht twee tijdstippen voor gratis huwen per jaar aan te bieden, kleine gemeenten mogen volstaan met een tijdstip. Volgens D66 stamt die wet uit een vervlogen tijd (1879) waarin het huwelijk een sociale plicht was. Nu mensen wel de vrije keus hebben hoeft de gemeente het huwelijk niet meer gratis aan te bieden. Het gratis huwelijk zou gemeenten veel geld kosten. Minder draagkrachtigen zouden volgens D66 een goedkoop 'balie-huwelijk' kunnen sluiten. 

Elders trouwen op de Heuvelrug kan overigens de rest van de week, ook op zaterdag, tussen tien uur 's ochtend en vier uur 's middags op een van de dertien trouwlocaties, van kasteel Sterkenburg tot een boslocatie in Overberg. Bruidsparen kunnen dan kiezen uit een lijst van zeventien buitengewone trouwambtenaren die voor €375 (exclusief de huur van de locatie, en zaterdag €536) een vooraf besproken speech houden.