Amerongen

Amerongen blijft gratis parkeren

Parkeren in het oude dorp van Amerongen blijft voorlopig nog gratis. Maar als het nieuwe verkeersplan niet helpt komt het terug op de agenda.

Nu het historische deel van Amerongen meer toeristen trekt staan de straatjes van het oude dorp Amerongen op hoogtijdagen regelmatig vol met auto's die geen kant meer op kunnen. Een nieuw gemeentelijk verkeersplan moet het verkeer in goede banen gaan leiden, zonder al te veel harde maatregelen. Het verkeer zou vooral 'verleid' moeten worden buiten de oude dorpskern te parkeren.

De raadsfractie van Groenlinks/PvdA wil de verstopping van Amerongen wat voortvarender aanpakken. Naast een nieuwe extra parkeerplaats (groene entree) aan de westelijke ingang zou in een aantal straatjes eenrichtingsverkeer ingesteld moeten worden. Bovendien wil de partij dat verkeersdeskundigen vast gaan studeren op een vergunningenstelsel, inclusief betaald parkeren. 'Er wordt al decennia gesproken over maatregelen. Als er in Amerongen een activiteit is, staat het dorp meteen muurvast. Dat moeten we oplossen, 'aldus raadslid Van Spaandonk.

Van Spaandonk kreeg gisteravond de gemeenteraad mee wat betreft de extra parkeerplaats en het eenrichtingsverkeer. Nu al een studie naar betaald parkeren gaat de gemeenteraad nog iets te ver. Volgens wethouder Homan zou je daarmee de inwoners tegen de haren instrijken, omdat juist zij tijdens de uitgebreide inspraak hebben laten weten niets voor een parkeeregime te voelen. 'Het zou teleurstellend zijn als je tegen de wens van de inwoners een parkeervergunning invoert. Dat moet een laatste redmiddel zijn.'

Homan liet wel doorschemeren dat dat laatste redmiddel -een vergunningstelsel met betaald parkeren- alsnog in beeld komt als de voorgestelde maatregelen onvoldoende effect hebben. Verder garandeerde Homan de gemeenteraad dat het oude dorpsschooltje dat haar speelplaats moet delen met parkerende gasten van het kasteel voldoende ruimte houdt voor een speelkwartier op de parkeervlakte voor het kasteel.

  

drostestraat