Heuvelrug

Heuvelrug krijgt acht E-laadpalen

De gemeente Utrechtse heuvelrug krijgt in oktober acht laadpalen voor elektrische auto's. De verwachting is dat het er snel meer worden.

Dat laat de gemeente weten in een zogenaamde raadsinformatiebrief aan de gemeenteraadsleden. De palen zijn een uitwerking van het plan voor een dekkend netwerk van laadpalen in geheel Nederland, van de stichting E-laad. De Heuvelrugse palen komen bij de stations van Maarn en Driebergen-Zeist, en bij de parkeerplaats Burgwal in Amerongen. Vijf andere laadpalen komen nabij het huisadres van vijf aanvragers die geen parkeerplaats hebben op eigen terrein, maar wel onlangs een elektrische auto hebben aangeschaft.

Voor de laadpalen worden bestaande parkeerplaatsen gereserveerd. De gemeente juicht in de brief de plaatsing van de palen toe en verwacht dat het aantal laadpalen snel toeneemt. Om die groei te faciliteren en in goede banen te leiden heeft de gemeente een beleidskader opgesteld, met daarin een aantal voorwaarden waaraan de locaties moeten voldoen. De stichting E-laad -waarin netbeheerders samenwerken- heeft nu al ruim 1000 palen uitgezet. De stichting wil het netwerk laten doorgroeien naar naar 10.000 palen. Vooralsnog zijn zowel aan plaatsing als aan het gebruik van de palen geen kosten verbonden.