Heuvelrug

Voorlopig geen glasvezel over Heuvelrug UPDATE: onderhandelingen lopen

Inwoners van de gemeente Utrechtse heuvelrug moeten wat langer wachten op glasvezel. Het heeft bij zowel bestuurders als leveranciers ‘geen prioriteit’. UPDATE: onderhandelingen lopen toch; Amerongen als eerste aan de beurt.


Inwoners van Wijk bij Duurstede zijn de laatste weken in sneltreinvaart op het glasvezelnetwerk van Reggefiber aangesloten. Dat is het gevolg van een initiatief van een lokale ondernemer, die een groot deel van de inwoners van WIjk bij Duurstede overhaalde een contract te sluiten, zodat glasvezelbedrijf Reggefiber rap met de aanleg begon.

De buurgemeenten Bunnik, Houten en Woudenberg zijn inmiddels ook al voorzien. Ook op de Heuvelrug is de vraag naar glasvezel groeiende; in zowel Driebergen als Amerongen lopen acties die de aanleg van glasvezel moeten bespoedigen. Het loopt alleen niet erg hard.

Dat komt omdat de Heuvelrug niet erg hoog staat op de prioriteitenlijst van de bekabelaars, zegt Erwin Groeneveld van Reggefiber. Redenen zijn de hoge investeringen en de grote vraag, waardoor bekabelaars de voorkeur geven aan plaatsen waar de aanleg simpeler en de afname gegarandeerd is.  ‘Kijk, we hebben beperkt kapitaal en mankracht. Als er een succesvolle vraagbundeling is, dan neemt de kans toe dat wij komen aanleggen.’ Volgens Groeneveld hanteren glasvezelberdijven daarbij een drempel : ‘Als 30% van de huishoudens daadwerkelijk een abonnement neemt, dan is er voldoende basis.’

Daarnaast is het volgens Groeneveld belangrijk dat de ontvangende gemeentelijke organisatie zich flexibel opstelt. Groeneveld: ‘De aanleg staat of valt met het antwoord op de vraag of we welkom zijn in een gemeente. Als daar een gezonde omgeving klaarstaat, qua leges, vergunningen, op het gebied van regels rond herbestrating. We vragen niet om een voorkeursbehandeling, wel gaat het ons om welkom heten.’ En daar heeft de Heuvelrug niet de beste papieren, want de gemeente Utrechte heuvelrug staat bekend om het stringent hanteren van regels.

Ook op het gebied van vraagbundeling loopt de gemeente niet voorop. Aanvragen van straten die toch al overhoop gingen -Engweg en Oosterlaan in Driebergen- zijn door de gemeente terug op het bordje van de inwoners geschoven. Ook verantwoordelijk wethouder Homan toont zich vrij gereserveerd. Homan ziet voor zichzelf en de gemeente niet direct een voortrekkersrol weggelegd om burgers en bekabelaars bij elkaar te brengen. ‘We staan positief tegenover glasvezel. Maar ik vind het bij uitstek werk voor de commerciele markt. Het is iets tussen de bekabelaars en de burgers. En blijkbaar is er hier niet genoeg animo, en dan is het voor de markt onvoldoende interessant.’

Persoonlijk vindt Homan de aanleg zelfs niet eens nodig. ‘We zijn hier voorzien van een uitstekend kopernetwerk. Het is ook een misvatting dat glasvezel sneller is dan koper. Er kunnen wel meer data door glasvezel, maar dat is niet hetzelfde als snelheid’, aldus Homan, die in zijn nieuwe Amerongse appartement uitstekend voorzien zegt te zijn met een aansluiting van Ziggo. ‘Ik heb nu 125 mb per seconde voor €67. Met glasvezel krijg je 100mb per seconde, voor twee of drie tientjes meer.’

Volgens Groeneveld is ook dat weer een misvatting. ‘Van nature bestaat het beeld dat glasvezel duur is, maar dat is niet zo. Zelf heb ik thuis ook gewoon nog een kabelaansluiting die 125 mb garandeert, alleen krijg ik die snelheid nooit. Het gaat om de prijs-kwaliteitsverhouding. Vergelijk het met snelweg met allerlei aftakkingen, waarop je die hoge snelheid niet bereikt. Wij leveren 100% glasvezel, die snelweg komt rechtstreeks je voordeur binnen.’

Volgens Groeneveld is heel Nederland binnen de tien, vijftien jaar voorzien van glasvezel. De hoofdaders van het netwerk lopen ook allang over de Heuvelrug, bijvoorbeeld onder de provinciale weg N225.

Wat bekabelaars doen is het glasvezel de aanliggende wijken in brengen, en verder naar de voordeuren toe. Daar hoeft de tuin niet voor ondersteboven. ‘Dat wordt met een raketje onder de tuin door geschoten. Er is alleen een gat waar het de grond weer uitkomt.’ Volgens Groeneveld is het daarna aan de bewoner om een provider uit te kiezen die het glasvezel van Reggefiber gaat huren. ‘Bestaande kabelaars zijn monopolistisch, wij stellen ons netwerk aan alle providers ter beschikking. En dat zijn er nu al meer dan dertig.’

Dat zijn volgens Groeneveld niet alleen de leveranciers van internet, telefonie en 3d-televisie. ‘Dan moet je ook denken aan de zorg, aan welzijn, aan beveiliging.’ Groeneveld is dan ook teleurgesteld om de woorden van Homan. ‘Als je een wethouder hebt die denkt dat het duur is en die de voordelen er niet van inziet, dan wens ik je veel succes als inwoner van die gemeente. Jammer dat een wethouder zo’n beeld heeft. Het zou zonde zijn als hij glasvezel voor zijn gemeenschap zou tegenhouden.’

UPDATE: Bovenstaande tikte hillridge een maand geleden, om het vervolgens op de plank te leggen. Zaken hebben inmiddels een wending genomen, laat wethouder Homan weten: ‘Er zijn een twee of drie gesprekken geweest en de bedoeling is dat vanuit Amerongen een glasvezelnetwerk wordt uitgerold. Ik verwacht dat die beslissing binnen een aantal weken genomen is.’

Het zou in die onderhandelingen gaan om Reggefiber. Volgens Homan onderzoekt een andere bekabelaar of in Doorn een netwerk aangelegd kan worden. ‘Maar ik begrijp dat bekabelaars onderling regelen dat wanneer een van hen in een bepaald gebied actief is, de ander hem daarbij niet gaat hinderen. Waar het voor ons als gemeente nu om gaat is dat ze na de werkzaamheden de straten een beetje netjes achterlaten.’

Erwin Groeneveld van Reggefiber bevestigt de gesprekken met de gemeente Utrechste heuvelrug, maar vindt de wethouder wel wat optimistisch. ‘Er zijn gesprekken gaande, maar het is niet zo dat er nu al een intentieovereenkomst ligt die snel tot aanleg zal leiden. Het zijn nog steeds verkennende gesprekken.’

Groeneveld denkt het CIV -een bekabelaar van het Rabo-pensioenfonds- de bekabelaar is die in Doorn dezelfde soort verkennende gesprekken voert. ‘We hebben inderdaad onder elkaar de afspraak dat we die state of the art glasvezelnetwerken niet dubbel in dezelfde straten uitrollen. Dat is niet handig.’

Consumenten kunnen de aanleg van de netwerken volgens Groeneveld wel bespoedigen. ‘Hier en daar komen initiatiefgroepjes bij elkaar die eigenhandig een grotere club mensen om zich heen organiseren, en ook namens serviceproviders epereren. Dat soort initiatieven kunnen wij aan de achterkant wel supporten.’ Individueel kunnen mensen hun interesse ook kenbaar maken door het klikken op de website ikwilglasvezel. Groeneveld: ‘Dat krijgen we dan wel te zien. Dus dat helpt.’

Links naar reggefiber en ikwilglasvezel