Heuvelrug

Politiek Heuvelrug vanaf september live

Raads- en commissievergaderingen van politiek Heuvelrug zullen vanaf september live te horen zijn. De registratie gaat ook dienen als archief. Letters op papier verdwijnen volledig. 

De gemeente onderhandelt momenteel met een bedrijf dat het geluid van alle vergaderingen moet registreren, uitzenden en archiveren. Per september zouden alle inwoners van de Heuvelrug via een kanaal op internet -een webcast- de vergaderingen dan live kunnen volgen. Raadsleden zouden niet langer geschreven verslagen van de vergaderingen ontvangen, maar online door de geindexeerde audio-opnames kunnen 'bladeren' om de gesproken woorden na te luisteren.  

Nu is nog bij elke vergadering een notulist aanwezig, die alles opschrijft en in officiele verslagen uitwerkt. Dat is duur: de afgelopen jaren is door de vele vergaderingen het budget voor verslagleggging (€18.000) flink overschreden, en het afgelopen jaar zelfs verdubbeld. Met het nieuwe systeem zouden de kosten eenvoudig binnen of zelfs onder het budget kunnen blijven,zegt de gemeente. Het zou bovendien minder werk opleveren voor de ambtenaren.

Veel van de raadsleden zelf -plus een select groepje gemeenteraad-watchers-  roepen al langer dat vergaderingen live te volgen moeten zijn, om de politieke beraadslagingen en de besluitvormng transparant te maken. Nu zit de zaal alleen bij belangrijke raadsvergaderingen redeljk vol, zo'n vijftig mensen kijken en luisteren dan mee. De meeste vergaderingen spelen zich echter af voor een lege tribune, met hooguit wat pers en een handvol ondersteunende ambtenaren.

De laatste maanden -met populaire vergaderingen over bezuinigingen en het omstreden gemeentekantoor- wordt er vanuit de zaal en vanaf het balkon al druk getwitterd over de vergadering, hoewel het officiele vergaderreglement dat verbiedt. Raadsleden zelf twitteren ook al geregeld een verslagje de wereld in. Deze website hield driemaal live-blog bij, die door enkele tientallen bezoekers werd gevolgd, en vorige week zelfs een stream, waarbij de raadsvergadering live gevolgd kon worden in woord en beeld, zij het in wat dubieuze kwaliteit. Toch namen nog vijftien bezoekers deel aan dit spontane experiment

Buurgemeente Wijk bij Duurstede kent al een systeem waarbij de raadsvergaderingen wel worden geregistreerd, maar alleen achteraf kunnen worden nabeluisterd. Volgens de Wijkse interim-raadsgriffier Antonissen wordt daar niet heel gretig gebruik van gemaakt. 'Ik heb het laatst nog opgezocht. Gemiddeld zo'n 150 keer. Dat vond ik niet erg veel.' De opnames worden niet zoals op de Heuvelrug de bedoeling is ook als archief en oficieel verslag gebruikt. Waarom de opnames niet direct beschikbaar komen op internet is de griffier, die sinds maart in Wijk aan het werk is, niet bekend. 'Volgens mij is het geen item hier.'