Driebergen

Driebergs raadslid kandidaat Tweede Kamer

Het CDA heeft de Driebergse Chantal van Steenderen op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer gezet. 'Ik heb een grote ambitie om die parels in de wijk te realiseren.'

Chantal van Steenderen (37) zit sinds 2010 namens het CDA in de gemeenteraad van de Utrechste heuvelrug. Van Steenderen valt daar op door de volhoudendheid waarmee ze het college stekelige vragen blijft stellen, een college waarin het CDA nu niet is vertegenwoordigd.  Van Steenderen is in het dagelijkse leven hoofd facility en huisvesting van het BCOU (Christelijk Onderwijs Utrecht), en beheert daarmee 65 schoolgebouwen in en rond Utrecht. 

SInds wanneer heb je ambities je ook in de landelijke politiek te begeven?
Ik heb altijd gezegd dat ik niet langs de zijlijn wil staan, dat ik een actieve bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Het is mooi als ik dat nu ook landelijk kan doorzetten, omdat ik heel veel zaken tegenkom waarvan ik denk: dat kunnen we best veranderen, zodat de wereld er beter uit komt te zien.

Heb je jezelf kandidaat gesteld?
Ik ben gevraagd. Ik zit in het bestuur van de CDA-V, de vrouwenafdeling van het CDA. Maar ook vanuit mijn werk heb ik veel connecties en via via gaat dat balletje dan rollen en wordt je benaderd. In dit geval vroeg de talentencommissie me of ik me niet kandidaat wilde stellen. Dat heb ik dus gedaan.

Wat zijn je specialisaties
Onderwijs, en alles op het gebied van bouwen, wonen en leven. Maatschappelijk vastgoed in het bijzonder is mijn specialisatie. Ik heb een grote ambitie om die parels in de wijk te realiseren, om de voorzieningen dichtbij de mensen in de wijk te brengen en daarmee de onderlinge maatschappelijke betrokkenheid te versterken.

Je staat 45e op de lijst, daarmee kom je waarschijnlijk niet in de kamer.
Nee dat klopt, maar Ik heb nu wel die brug naar de landelijke CDA geslagen. Het CDA is echt een netwerk organisatie en daar ben ik nu een spil in geworden. Ik ga sowieso nu al zitting nemen in de landelijke CDA-commissie rond onderwijs en zorg. Je zult zien dat de lijnen korter worden. Ik zal alles wat ik hier opvang meenemen naar Den Haag, zodat we daar de regels kunnen vereenvoudigen. 

Is dat wat je bedoelt toen je twitterde dat we nu als Utrechtse heuvelrug op de kaart staan?
Ja, ik ben echt heel erg blij dat die link naar Den haag is gelegd. Je ziet het met de marinierskazerne in Doorn, daarover hebben we al veel contacten, maar die wegen worden nu veel makkelijker te bewandelen. 

Is dat dan geen achterkamertjespolitiek?
Nee, ik zie dat niet zo. Als CDA pretenderen we dichtbij de mensen te staan. Als volksvertegenwoordiger neem ik de ervaringen nu mee naar Den Haag, om te laten zien dat dingen ook anders kunnen. Andersom wil ik de politiek ook dichter bij huis brengen. Het gaat me echt aan het hart als ik hoor hoe er hier gepraat wordt over de lokale politiek, hoe bijvoorbeeld dat gemeentekantoor de gemoederen bezig houdt. Ik ga daar niet tegenin, ik luister en neem het mee. Zo probeer ik een brug te bouwen.