Heuvelrug

Heuvelrug Beweging krijgt gezicht

De nieuwe Heuvelrug Beweging heeft vandaag 33 gezichten gekregen. De beweging wil dat de bestaande politiek dorpsraden invoert en de belastingverhogingen terugdraait. Lukt dat niet, dan wordt de beweging alsnog zelf een politieke partij.

Dat laat de Heuvelrug Beweging vanochtend weten via een persbericht. In het persbericht zegt de beweging dat er om verschillende redenen 'een breed gevoel van ongenoegen' leeft onder de burgers. Omdat burgerparticipatie de afgelopen zes jaar niet van de grond zou zijn gekomen, zegt de beweging te streven naar de invoering van dorpsraden. 'Om de inwoners van de afzonderlijke dorpskernen hun stem terug te geven.'

Naast de invoering van dorpskernen zou er binnen de gemeentelijke organisatie versneld orde op zaken moeten worden gesteld. Dat moet gebeuren door 'het huidige politiek gedreven college te vervangen door een zakelijk college van professionele bestuurders'. Die aanpak zou onder meer moeten resulteren in het terugdraaien van een belastingverhoging van 7%, maar ook in het transparanter maken van de besluitvorming, het stoppen van de verstening van de Heuvelrug en de ondersteuning van een groene economie. 

Vorige maand trad de Heuvelrug Beweging voor het eerst naar buiten, ook met een persbericht. Daarin zei de beweging nog te willen meedoen aan de lokale verkiezingen van 2014 'om tegenwicht te bieden aan de rampzalige bestuurlijke en financiele situatie waarin de gemeente verkeert'. Daar ziet de beweging in het nieuwe persbericht vooralsnog van af. Wel blijft de oprichting van een politieke partij een stok achter de deur: 'In eerste instantie zal de HeuvelrugBeweging optreden als communicatieplatform voor inwoners en optreden als spreekbuis naar de politieke partijen. Als de politieke partijen geen orde op zaken stellen, dan zal de HeuvelrugBeweging worden omgezet naar een politieke partij.'

Het thema transparantie was in het eerste persbericht een centraal thema van de beweging. De partij bracht het streven naar transparantie niet direct zelf in de praktijk; de partij bleef ook na verscheidene pogingen tot contact anoniem. Ook het persbericht van vanochtend is niet door de auteur ondertekend, wel komt de beweging ditmaal met gezichten in de vorm van 31 namen van supporters. Het meerendeel van hen komt uit Doorn (14) en Leersum (11). Driebergen (5) en Maarn/Maarsbergen (3) zijn wat zwakker vertegenwoordigd. Amerongen en Overberg zijn niet vertegenwoordigd in de beweging. 

{jvotesystem poll=|10|}