Heuvelrug

Kans op Heuvelrug in 2e Kamer vrijwel nihil

scholierenverkieizingen

De kans dat de Heuvelrug na morgen in de Tweede Kamer is vertegenwoordigd is erg klein.  Vandaag mogen scholieren al stemmen.

scholierenverkieizingen

Vijf inwoners van de Heuvelrug staan op de landelijke kieslijst. Hoogst genoteerd is Marcel Breet uit Doorn, met een elfde plaats op de lijst Liberaal Democraten (lijst 17). Een na hoogst genoteerde is de Driebergenaar Wim van Wikselaar, met een 25e plaats op de lijst SGP (lijst 9). Van Wikselaar is ex-gemeenteraadslid van Driebergen, ex-wethouder van de fusiegemeente Utrechtse heuvelrug en huidig statenlid namens de SGP in de Provinciale Staten van Utrecht. 

Breet en Van Wikselaar staan dermate laag op de lijst dat ze alleen met voorkeursstemmen (rond de 12.000) in de Tweede Kamer gekozen zouden kunnen worden. Iets groter, maar nog steeds erg gering, zijn de kansen van het Driebergse gemeenteraadslid Chantal van Steenderen (43 op lijst CDA), de Leersummer Martin van Beek (42 op lijst PVV) en het Doornse gemeenteraadslid Baerte de Brey (71 op lijst VVD).

Intussen worden op verschillende scholen in de regio vandaag en morgen scholierenverkiezingen gehouden, zoals morgen op Doornse Daltonschool. Hillridge is benieuwd naar welke scholen nog meer, net als Hillridge benieuwd is naar de uitslagen. Scholieren kunnen niet stemmen op kandidaten, alleen op partijen.

De trend in de peiling van Hillridge zelf is een dag voor de echte verkiezingen nogal paars, met PvdA en D66 als duidelijke aanvoerders, en VVD, CDA en SGP als runners-up. Stemmen kan nog tot morgenavond 21.00 uur.

{jvotesystem poll=|11|}