Driebergen

Extra stationsparkeerplaats toch snel open

tekening trooster1

Er komen binnen twee maanden toch tweehonderd tijdelijke parkeerplaatsen bij op NS-station Driebergen-Zeist. 

Dat zegt Ben Trooster, directeur van Rejeko vastgoed, eigenaar van de kantoren en de braakliggende grond tussen station en landgoed de Reehorst. Oorspronkelijk zou het terrein van Rejeko al in maart opengesteld worden als tijdelijke parkeerplaats. De gemeentes Zeist en Driebergen zouden gezamenlijk €250.000 bijdragen als tegenprestatie. Het gebruik van het parkeerterrein zou de komende twee en half jaar gratis zijn.

Maar dat aanbod is om verscheidene redenen ingetrokken. Enerzijds duurden de procedures voor vergunning van de parkeerplaats volgens de gemeente zelf te lang, anderszijds wordt de bouw van de definitieve parkeergarage vooruitgeschoven. De kortere tijd dat het terrein ruimte zou kunnen bieden aan parkerende treinforensen, zou de investering niet langer rechtvaardigen.

Rejeko gaat het terrein nu zelf geschikt maken als tijdelijke parkeerplaats. Trooster verwacht het terrein binnen twee maanden klaar te hebben. Om uit de kosten te komen overweegt Trooster een vorm van vergoeding. 'Misschien een soort abonnementsysteem. Maar dat weet ik nog niet zeker. Hangt een beetje ervan af hoeveel maatregelen ik moet nemen. Als ik bijvoorbeeld een heleboel lantaarnpalen moet plaatsen, dan wel.' 

Trooster ziet inmiddels de redelijkheid in van de gemeentelijke overwegingen de investeringen in het parkeerterrein niet door te zetten. 'Ik was wel een beetje pissig, want het duurde lang voordat er een reactie kwam. Maar inmiddels is de lucht geklaard, nu zijn we op goede voet met de gemeente.' Volgens Trooster heeft Homan hem in het jongste overleg uitgelegd dat de maandenlange vertraging gevolg was van het doorlopen van vergunningsproces. 

Belangrijker reden is dat de bouw van de definitieve parkeergarage op dezelfde plaats veel sneller gestalte krijgt dan gepland. De bouw van de parkeergarage -die ruimte moet bieden aan ruim achthonderd auto's- gaat wellicht al volgend jaar van start. Bovenop de garage moeten kantoorgebouwen komen.

tekening trooster1

Een steenworp verder moet een nieuw binnenlands hoofdkantoor van de Triodosbank verrijzen. En recentelijk is gemeld dat de Nationale Politie de al aanwezige kantoren van verschillende politieorganisaties wil uitbreiden. Trooster en de andere partijen hebben nog onlangs bij de provinicaal gedeputeerde gezeten voor overleg.

Trooster: 'Alles wordt op alles gezet om binnen anderhalf jaar te gaan bouwen. En dan kan ik niet anders zeggen dat het nu inderdaad minder de moeite waard is een tijdelijk parkeerterrein aan te leggen. Als ze in november meteen hadden gezegd: we gaan het doen,was het een ander verhaal.' Nu gaat Trooster het dus zelf maar doen. 'Het zal geen hoogstandje worden, maar je kunt er in ieder geval parkeren.'