Heuvelrug

Trooster: stationsparkeerplaats kan morgen open

703

Tweehonderd extra parkeerplaatsen werden treinforensen vanaf maart beloofd.  Het dreigt toch niet te gaan lukken. ‘Het kan morgen open.’

Eind januari beloofde wethouder Homan tweehonderd extra parkeerplaatsen direct naast NS-station Driebergen-Zeist. In februari zou een braakliggend terrein daarvoor gereed gemaakt worden. Toen er in april nog niets te zien was, krabbelde de wethouder al een stukje terug. Inmiddels is het september, de lege vlakte blijft leeg.

Volgens Homan bevindt de ontwikkeling van de definitieve parkeergarage -die op dezelfde plaats moet komen- zich in een versnelde fase. Eind augustus liet Homan zijn gemeenteraad al weten hen binnenkort ‘in beslotenheid’ op de hoogte te stellen van de ontwikkelingen rond het station, die zich allemaal in een fase van versnelling zouden bevinden. Het beloofde tijdelijke parkeerterrein lijkt daarvan het slachtoffer te worden.  

703

Verhuurder Ben Trooster intussen zegt er niets van te weten. Volgens Trooster is er in het voorjaar vertraging opgetreden omdat het budget om het terrein geschikt te maken voor parkeren te klein bleek. ‘We hebben toen een voorstel gedaan om het iets laagwaardiger aan te pakken – bijvoorbeeld stelconplaten als verharding te gebruiken- maar daar is niet op gereageerd.’

Volgens Trooster zou een deel van het terrein al best in gebruik genomen kunnen worden als parkeerplaats. ‘Tegen een minimale vergoeding voor gebruik en onderhoud. Ik ben de laatste die het  tegenhoudt. Budget is er, de wil van de eigenaar is er, en een groot deel is immers al verhard. Ze kunnen morgen het gedeelte gebruiken dat al is verhard.’

Om de rest van het terrein ook geschikt te maken, zou er nog wel iets moeten gebeuren aan verharding en verlichting, zegt Trooster. ‘De afwatering op het terrein is niet best, als mensen in de modder komen te zitten ben ik aansprakelijk. Verder wordt het binnenkort winter, en ik neem aan dat u niet graag uw vrouw daar in het pikkedonker ziet parkeren.’

De reden dat het met het parkeerterreintje zo stroef loopt kent Trooster niet. Veel geld vraagt hij er niet voor, winst zit er in elk geval niet bij. ‘Een minimale vergoeding, niet meer dan een paar procent van de waarde van de grond. Dat is net rentedekkend. We zouden er feitelijk verlies op lijden.’ 

Al jarenlang is er een schreeuwend tekort aan parkeerplaatsen voor treinforensen die vertrekken van NS-station Driebergen-Zeist. Het P&R-terrein is altijd vol, alle overige plekjes rondom het station ook. Mensen die in hun haast de trein te halen toch op de spaarzame grastrookjes parkeren, vinden bij terugkomst steevast een parkeerbon onder de ruitenwissers.