Heuvelrug

Heuvelrug: bouw gemeentehuis binnen budget

AD-Gkantoor duurder

Het nieuwe kantorencomplex van de gemeente Utrechtse heuvelrug gaat niet nog meer dan €25 miljoen kosten. Dat laat de gemeente weten, na een berichtje in het AD over overschrijdingen.

Volgens het bericht in het AD van afgelopen vrijdag zouden er onvoorziene tegenvallers dreigen. Omdat de bouwtekeningen onvolledig zouden zijn, moet de aannemer extra kosten maken, die bovenop de reeds begrote €25 miljoen zouden komen. Vrijdag laat de gemeentevoorlichting desgevraagd weten dat het bericht niet klopt en dat het AD zaterdag zal rectificeren. De gemeente en het AD kwamen eerder deze zomer al in conflict over de kwestie Klijnhout.  

AD-Gkantoor duurder

Eerder liet wethouder Homan via twitter al weten dat er van overschrijdingen geen sprake is. Wat de raadsinformatiebrief waaruit het AD citeert wel precies bedoelt blijft ook na herhaalde lezing onduidelijk. De ambtenaar rept van 'oplegnotities', waarin zaken worden gemeld die niet in het oorspronkelijke bestek (de bouwopdracht) voorkomen. Deze oplegnotities zouden iets anders zijn dan meerwerk of onvoorzien, en zouden de aanbesteding hoger doen uitvallen. Met welk bedrag precies, is nog onbekend. Volgens wethouder Homan wordt deze tegenvaller binnen het budget van €25 miljoen opgelost. 

Vorig jaar is al afgesproken dat meevallers bij de bouw binnen het budget voor het gemeentekantoor zouden blijven om eventuele tegenvallers op te kunnen vangen. Ook is afgesproken dat de wethouder het gehele budget op mag maken, ook al zijn er meevallers. Extra meubilair ter waarde van €300.000 werd oorspronkelijk buiten de begroting gehouden, maar na aandringen van de gemeenteraad alsnog binnen de €25 miljoen gebracht.

Overigens nadert de bouw zijn voltooiing. Dinsdag is de pers uitgenodigd een bezoek te komen brengen, een uitnodiging die Hillridge niet zal afslaan. Volgens de raadsinformatiebrief van de gemeente wordt er op komende donderdag door de aannemer Pannenbier geschonken aan de bouwvakkers.

Ook meldt de gemeente in de raadsinformatiebrief dat het telewerken -onderdeel van Het Nieuwe Werken – versneld wordt ingevoerd. Bij telewerken kunnen medewerkers thuis werken, zodat op het gemeentekantoor minder stoelen nodig zijn en woon-werkverkeer wordt teruggedrongen. Uit onderzoek van Hogeschool Utrecht zou blijken dat het telewerken kosten bespaart, dat medewerkers hun bereikbaarheid kunnen optimaliseren en dat de organisatie een 'beter product' oplevert.