Heuvelrug

Website UHR 99,96% bereikbaar

De website van de gemeente Utrechtse heuvelrug is in 14 dagen 25 minuten uit de lucht geweest', blijkt uit onderzoek. Dat is bovengemiddeld kort, maar volgens de onderzoekers nog altijd te lang.

Het onderzoek is van het bedrijf Uptrends, dat volgens een begeleidend schrijven 'nieuwsgierig was naar de bereikbaarheid van Nederlandse gemeentes'. Uptrends concludeert dat die bereikbaarheid in het algemeen slecht is, omdat 50% van de gemeentes 'niet goed bereikbaar' was gedurende de testperiode: de laatste week van september en de eerste van oktober werden de voorpagina's van de 395 gemeentelijke websites elke vijf minuten opgevraagd. Gemiddeld waren de homepages 3,3 uur offline.

De gemeente Zwijndrecht (1) spande de kroon, hun voorpagina was 98,1 uur onbereikbaar. Slechts vijftien gemeentes haalden de 100% score. Utrechtse heuvelrug zit aan de goede kant met een uptime(online)score van 99.96% en een offlinescore van 25 minuten, in veertien dagen. Heuvelrug bereikt daarmee de 303e plaats in de (omgekeerde lijst) van 395 gemeentes. 

Een uptimescore van 99,96% is volgens uptrends overigens nog alitijd ondermaats, want als norm hanteert uptrends een percentage van 99.98%. 'Als Bol.com een minuut uit de lucht is dan merkt het bedrijf dat onmiddellijk. De klant koopt zijn boeken ergens anders, maar als een gemeente onbereikbaar is, dan merkt alleen de klant dat. Ik denk dat niemand in het gemeentehuis heeft gemerkt dat ze er uit hebben gelegen,' aldus Wilbur Gans van Uptrends in het ambtenarenblad BB

Omdat de gemeente Heuvelrug werkt aan een nieuwe website, is het de vraag of de relatief gunstige onderzoeksuitkomst van belang is. Die nieuwe website zou dit kwartaal af moeten zijn. Dat wordt tijd, omdat verscheidene onderdelen van de huidige site niet meer functioneren. Zo is de pagina 'ingekomen stukken' -waar alle brieven aan de gemeente staan verzameld-  al enige weken uit de lucht. Ook het naluisteren van audioverslagen van de gemeenteraad werkt nog altijd niet.

De live-registratie en -uitzending van de laatse vergadering werkte wel naar behoren. Naar die uitzending luisterden 95 mensen (of: ip-adressen) in totaal 152 keer, met een gemiddelde luisterduur van 4 minuten en elf seconden. Omdat de test goed verliep zal ook de vergadering rond de begroting 2013 -ook wel algemene beschowuingen geheten- van volgende week maandag live uitgezonden worden.