Heuvelrug

VVD-secretaris over Klijnhout: Stan was wat naief

strong>Gisteren sprak VVD-wethouder Homan voor de nationale radio over integriteit en beeldvorming. Maar hoe staat het eigenlijk met Heuvelrugs eigen integriteitskwestie? Hillridge vroeg het Hermannus Stegeman, lokaal partijsecretaris.


Is er nog nieuws over de zaak Klijnhout?
Nee, niet dat ik het weet. Het kost het Openbaar Ministerie (OM) spijtig genoeg veel tijd. Ik wil de burgemeester overigens wel een compliment geven dat hij deze weg heeft gekozen. Hij had ook kunnen zeggen: we rekenen uit wat je teveel hebt gehad, dat betaal je terug en basta. Zo lossen ze dat wel op in andere gemeentes. Maar hij heeft gezegd: onze gemeente ligt onder een vergrootglas, laten we er zuiver in gaan zitten, we schakelen het OM in en laten hen oordelen. Dat het zo lang zou duren wisten we toen nog niet.
Waarom zat Klijnhout eind augustus toch ineens weer in de raadsbankjes?
Dat was een beetje naief van Stan. Dat had de fractie misschien wat beter kunnen afstemmen, maar de rest van de fractie was niet op de hoogte van zijn komst. Ik heb er met hem over gesproken en hij zei zelf later: dat was niet slim van me. Maar hij dacht: we hebben een financiele kwestie en die hebben we afgehandeld. Ik wil nu weten wat er speelt aan gemeentezaken, dus ik kom kijken, puur als toehoorder, zodat ik van alles op de hoogte ben wanneer ik terugkeer. Dat is een tikje naief. Je kunt het ook gedrevenheid noemen. Hij dacht dat de zaak was afgedaan, op een paar dubbeltjes achter de komma na. Dat was zijn insteek.

Dus volgens Klijnhout is de kwestie al afgehandeld?
Hij heeft zelf nooit het gevoel gehad dat hij iets fout heeft gedaan. Hij denkt dat er intern bij de gemeente iets fout is gegaan,in de periode 2006-2009, dus tijdens de samenvoeging van de gemeentes. Een externe partij heeft toen opdracht gekregen de regelingen met het wachtgeld uit te voeren, waarbij fouten zouden zijn gemaakt, en er onrechtmatige betalingen zouden zijn gedaan.

Waarom treedt hij daar niet mee naar buiten? We hebben hem zo vaak gebeld, gemaild, voor de deur gestaan zelfs.
Dat komt omdat zowel hij als de gemeente moet wachten op het oordeel van het OM. Op dat onafhankelijke oordeel.

En waarom treden jullie daar nu pas over naar buiten?
Als je me twee maanden geleden had gebeld, had ik hetzelfde gezegd. Ik heb dat -als persoon- overigens nog wel getwitterd. Voor Stan was de kous toen al af: bedragen zijn terugbetaald, onderzoek is zo goed als klaar. Nu maar wachten op het eindoordeel.

Jullie wethouder Homan sprak gisteren nog op de nationale radio over integriteit en beeldvorming van VVD-ers, en dat hij hen traint om hun houding daarin te veranderen. Terwijl er een soortgelijke affaire speelt in zijn eigen keuken en jullie daar niets over zeggen. Kun je dan concluderen dat er fouten zijn gemaakt?
We wilden de beeldvorming naar buiten niet beinvloeden. We konden niet zeggen: wij denken dat de uitkomst van het onderzoek zo en zo zal zijn. Waarom zou je het OM dan onderzoek laten doen? Je wilt juist dat er een onafhankelijk oordeel komt, zodat iedereen daarmee verder kan. Nu kun je zeggen dat het zo lang duurt, dat er vanzelf argwaan ontstaat. Maar dat is achteraf.

Kan iedereen nog wel verder, ook als het oordeel wordt zoals jij verwacht?
Het is aan Stan zelf om een conclusie te verbinden aan het onderzoek, en het eindoordeel, dat dus nog moet komen. Ook als het niet verwijtbaar is, ook als het een administratieve fout betreft moet hij zichzelf de vraag stellen: hoeveel schade heeft de hele situatie me berokkent? Het is een keuze die hij zelf moet maken.