Heuvelrug

VVD-secretaris over Klijnhout: Stan was wat naief

strong>Gisteren sprak VVD-wethouder Homan voor de nationale radio over integriteit en beeldvorming. Maar hoe staat het eigenlijk met Heuvelrugs eigen integriteitskwestie? Hillridge vroeg het Hermannus Stegeman, lokaal partijsecretaris.


Is er nog nieuws over de zaak Klijnhout?
Nee, niet dat ik het weet. Het kost het Openbaar Ministerie (OM) spijtig genoeg veel tijd. Ik wil de burgemeester overigens wel een compliment geven dat hij deze weg heeft gekozen. Hij had ook kunnen zeggen: we rekenen uit wat je teveel hebt gehad, dat betaal je terug en basta. Zo lossen ze dat wel op in andere gemeentes. Maar hij heeft gezegd: onze gemeente ligt onder een vergrootglas, laten we er zuiver in gaan zitten, we schakelen het OM in en laten hen oordelen. Dat het zo lang zou duren wisten we toen nog niet.
Waarom zat Klijnhout eind augustus toch ineens weer in de raadsbankjes?
Dat was een beetje naief van Stan. Dat had de fractie misschien wat beter kunnen afstemmen, maar de rest van de fractie was niet op de hoogte van zijn komst. Ik heb er met hem over gesproken en hij zei zelf later: dat was niet slim van me. Maar hij dacht: we hebben een financiele kwestie en die hebben we afgehandeld. Ik wil nu weten wat er speelt aan gemeentezaken, dus ik kom kijken, puur als toehoorder, zodat ik van alles op de hoogte ben wanneer ik terugkeer. Dat is een tikje naief. Je kunt het ook gedrevenheid noemen. Hij dacht dat de zaak was afgedaan, op een paar dubbeltjes achter de komma na. Dat was zijn insteek.