Heuvelrug

Naafs: nieuwe herindeling vast op agenda

Er is nog weinig duidelijk over de herindelingswens uit het recente regeerakkoord. Maar burgemeester Naafs wil het onderwerp toch maar vast op de agenda zetten.

Afgelopen maandag druppelde de wens van het nieuwe kabinet Rutte-Samsom door om alle gemeentes tot boven de 100.000 inwoners te fuseren. Gisteren liet de minister president weten gemeenten niet tot fusies te willen dwingen, maar de schaalgroei wel te bevorderen, door hen bepaalde taken -plus bijbehorende budgetten- wel of niet toe te delen. Volgens Rutte komen er dermate complexe taken af op gemeentebesturen dat de bestuurlijk schaal tot boven de 100.000 zal moeten groeien. Gemeenten die dat niet doen zouden in een soort tweede divisie van kleinere gemeenten terecht komen, met geringere takenpaketten.

Ook bij burgemeester Naafs is nog lang niet alles duidelijk over het streven van zijn partijgenoot. 'Wat moet ik hier nu van denken. Waarom precies 100.000, waar het eerst 40.000 was. En terwijl nog niet zo lang geleden de herindeling van Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg na lang onderhandelen toch maar is afgeblazen.' Volgens Naafs zit de Heuvelrug in elk geval niet te springen om een nieuwe herindeling, omdat de vorige nog niet helemaal is afgerond. 'Wat ons betreft nog even niet natuurlijk. We zijn nog steeds druk bezig de dienstverlening naar de burger te verbeteren.'

Toch wil ook Naafs de kop niet in het zand steken, reden dat hij snel met zijn gemeenteraad van gedachten wil wisselen over wenselijkheid en richting van een eventuele nieuwe fusie. 'Die discussie wil ik aangaan, dus ik ga dit onderwerp wel op de agenda zetten. Ik wil van de raad weten: wat vinden wij hiervan, en welke kant moeten we dan opkijken.'

Zojuist liet de gemeente Zeist een persbericht uitgaan waarin Naafs' ambtgenoot Koos Janssen (CDA) zich van het kabinetsvoornemen distantieert. 'We kunnen de uitdagingen aan zonder schaalvergroting. De tijd dat we oplossingen zochten in 'groot, groter, grootst' is echt voorbij,' aldus het persbericht van Janssen, die ook voorzitter is van het Platform Middelgrote Gemeenten, waarvan ook Utrechtse heuvelrug lid is. 

Herindeling

De gemeente Utrechtse heuvelrug telt nu 48.210 inwoners, na de bestuurlijke samenvoeging van de dorpen Driebergen, Doorn, Maarn, Leersum, Amerongen, Maarsbergen en Overberg in 2005. Geografisch gezien zou een fusie met de gemeenten Wijk bij Duurstede (23.083 inwoners), Rhenen (19.073) en Bunnik (14.457) de meest logische zijn, omdat daarmee het (oostelijk deel van het) Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug landschappelijk verenigd en samengevoegd wordt met het Langbroekerweteringgebied.

Economisch en verkeerstechnisch gezien is een fusie met Zeist (61.258) een logische optie. Uitbreiding in noordelijke richting met de gemeenten Woudenberg (12.051), Renswoude (4.826) en Veenendaal (62.849) ligt minder voor de hand, gezien hun gerichtheid op het oosten, waar het grooste deel van de Heuvelrug zich naar de Randstad keert. Omdat Amerongen, Leersum en vooral Overberg zich graag op het oosten orienteren zou een splitsing van de Heuvelrug in theorie ook tot de mogelijkheden behoren.