Doorn

Ook VVD wil stomerij nu sluiten

Na afgelopen maandag D66 is nu ook de Heuvelrugse VVD op het dossier stomerij gesprongen. De VVD vraagt zich af of de stomerij niet direct en voor altijd moet sluiten. (545 woorden)

Dat blijkt uit de vragen die VVD-raadslid Van der Laan zojuist instuurde, zodat er volgende week donderdag in de gemeenteraad een interpellatiedebat kan plaatsvinden. Van der Laan zegt samen met partijgenoot Van der Zee de stomerij en de buren van de stomerij onlangs bezocht te hebben, en geschrokken te zijn van de situatie.

Daarmee doelt Van der Laan op het lekken van reinigingsmiddel PER in bodem en lucht onder en rond de stomerij. Vanwege de hoge waardes PER zijn afgelopen zomer al twee gezinnen en vorig weekend nog eens zeven kamerbewoners geevacueerd. Ook is het drinkwater tijdelijk verontreinigd geweest en nadert het spoor van de verontreiniging inmiddels het Langbroekerweteringgebied.

Afgelopen maandag verraste D66-raadslid al met een soortgelijke brief. De plotselinge acties van VVD en D66 zijn opmerkelijk, omdat het dossier stomerij al vanaf vorig jaar mei loopt en in de gemeenteraad sindsdien maar weinig tongen los maakte. Dit in tegenstelling tot de Provinciale Staten, die afgelopen oktober en november al urenlang vergaderde over de bodemvervuiling.

De terughoudendheid van de Heuvelrugse gemeenteraad lijkt voort te komen uit de analyse van de Heuvelrugse wethouder Nijhof dat er sprake is van een historische bodemvervuiling. Daarom zou het dossier thuishoren bij de provincie. Nu de bewijzen toenemen dat de bodemverontreiniging mogelijk veroorzaakt wordt door recente bovengrondse bedrijfsvoering -een verantwoordelijkheid van de gemeente- lijkt de gemeenteraad wakker geschud.

Zo vraagt Van der Laan zich in de brief af ‘waarom diverse mensen wel hun huis uit moeten, maar de bedrijfsvoering gewoon kan doorgaan.’  Volgens Van der Laan ondervinden de buren al maandenlang veel onzekerheid en stress. ‘Wordt het niet tijd de activiteiten volledig stil te leggen,’ aldus Van der Laan, die vindt dat de tijd voor de gemeente ‘voorbij is om zichzelf juridisch uit de wind te houden’.

Geschrokken is Van der Laan ook van de manier waarop de gemeente de omwonenden voorziet van informatie. Zo bestaan er twijfels over de chemische boekhouding van de stomerij, maar mogen de omwonenden die boekhouding niet inzien. ‘Deze slopende kwestie waarbij de inwoners zich soms moesten verdedigen, in onzekerheid verkeren, cruciale informatie niet ontvangen en hoge kosten maken, leidt tot niet te onderschatten stress.’

Tenslotte vraagt Van der Laan zich af of het wel verstandig is de stomerij in de bestemmingsplannen te laten staan. Omdat die bestemmingsplannen net nu herzien worden is er de kans die plannen te wijzigen. Van der Laan: ‘Bent u het met ons eens om de bestemming mogelijk te gaan heroverwegen?’

Dossier Stomerij, omgekeerd chronologisch:

Raadslid ‘narrig’ over aanpak stomerijgif
Stomerijmachine al op 3 januari stilgelegd

Kamers boven gifstomerij nu ook al ontruimd
Doornse stomerij: Buren uitgekocht, OM ingeschakeld, gif aangetroffen in de vijver van Huis Doorn
Chemicus: PER vervliegt met koken water
Nog zes urgente stomerijvervuilingen in Utrecht

Stomerijlucht schoon, maar stomer heeft geen zin meer
Stomerijgif al meer dan decennium in beeld
Lucht buurwoningen stomerij nog steeds te vies
Stomerij Van Boordt: Wij lozen helemaal niks

Onrust over stomerijgif neemt nog niet af
Stomerijgif ‘dampt’ nu ook uit naar drinkwater
Ook tweede buurman ontvlucht gifdampen
Buurman ontvlucht vuile stomerijbodem
Wasserijgif: Afgraven, injecteren, filteren
Gif onder stomerijen Doorn en Driebergen