Driebergen

Gemeente verwacht Aldi pas in 2015

595

De gemeente verwacht dat een nieuwe Aldi in het centrum van Driebergen pas in 2015 opent. Dan komen er ook nieuwe stoplichten bij de kruising Appelgaard-Hoofdstraat.

Volgens de gemeente wil de Aldi een nieuw eenlaags gebouw bouwen, met tweemaal de oppervlakte van het pand dat nu op het perceel is gevestigd, en waarin sinds 2005 een autohandel is gevestigd. De ingang komt aan de zuidwestzijde, en rond de nieuwe Aldi komen 45 extra parkeerplaatsen. Verder wordt het 'zicht' tussen Appelgaard en Traaij verbeterd en komt er een 'nieuwe verkeerssituatie' bij de kruising Appelgaard-Hoofdstraat, waarschijnlijk met stoplichten. 'Een VRI lijkt voor deze locatie de enige optie, ' aldus de gemeente op vragen van Hillridge.

595

Drie weken geleden druppelden plannen door over het voornemen van Aldi een nieuwe winkel te bouwen aan het centrale parkeerterrein Appelgaard, middenin Driebergen. Het zou de Duitse supermarktketen verlossen van de problemen op de huidige lokatie. Concurrent AH bouwde daar een ommuurde vestiging naast, waardoor Aldi bekneld raakte. De gemeente Heuvelrug verwacht dat de nieuwe Aldi niet voor 2015 de deuren zal openen, omdat het besluit- en planvormingstraject nog de nodige tijd zal kosten.

Volgens de verkopende partij -autohandelaar John Johannes- moet de zichtas met de Traaij verbeterd worden door het steegje dat parkeerplaats Appelgaard met winkelstraat Traaij verbindt -de Timmerijgang- flink te verbreden. Johannes kocht het bewuste pand in 2005 van voormalig bouwbedrijf Appels, maar is al enige tjd bezig met de verkoop van het pand. Johansen: 'Ik ben nu 73, ik vind het mooi geweest. Voor een kleine ondernemer als ik is het niet meer te doen.'  

596

Johannes onderhandelde de laatste jaren met het huisartsencollectief dat volgend jaar naar de voormalige Bosrandschool vertrekt. Die onderhandelingen liepen uiteindelijk op niets uit, volgens het huisartsencollectief door een stroeve opstelling van de gemeente: 'De besluitvorming vanuit de gemeente kwam zeer traag op gang. We moesten ook parkeerplekken op eigen terrein maken, terwijl het middenin het parkeerterrein van de gemeente ligt,' aldus huisarts Carin Littooij. 'Dus toen de Bosrandschool voorbij kwam, hebben we daarvoor gekozen.'

589

Volgens de gemeente klopt die analyse niet, omdat het huisartsencollectief vorig jaar groen licht kreeg voor hun plan voor een medisch centrum aan de Appelgaard, maar daar zelf vanaf zag. De gemeente lijkt nu voor Aldi gekozen te hebben, omdat Aldi ook een deel van de kosten voor herinrichting voor zijn rekening neemt. Aldi en gemeente onderhandelden al eerder over de bouw van een supermarkt op dezelfde plek, destijds zonder resultaat. Volgens geruchten zou eind vorige eeuw ook supermarktketen AH met de toenmalige gemeente Driebergen hebben onderhandeld over een verhuizing naar de Appelgaard.

Eigenaar Johannes is blij dat er nu eindelijk zicht is op verkoop en de reconstructie van de parkeerplaats. Volgens Johannes wordt de nieuwe Aldi, waarvan hij een sneak preview genoot, een mooi gebouw. 'Het wordt prachtig vormgegeven, in hun nieuwe huisstijl, met een schuin dak. De struikjes op het parkeerterrein gaan verdwijnen, maar daar ben ik eerlijk gezegd wel blij om, want daar wordt veel gedeald.'