Heuvelrug

‘Onhoudbare situatie’ bij regionale jeugdzorg

De tekorten van de regionale jeugdzorg Zuidoost-Utrecht zijn binnen een half jaar opgelopen tot €6,2 miljoen. Wethouders spreken van een onhoudbare situatie. ‘Dat zal ten koste gaan van het kind en de kwaliteit van de zorg, ‘ schrijven ze in een nieuwe brandbrief aan staatssecretaris Van Rijn.

Het zijn met name de gemeenten Zeist en Utrechtse Heuvelrug die geld tekortkomen, omdat in hun gemeenten relatief veel instellingen voor zware jeugdzorg staan, zoals Bartiméus in Doorn en aan justitie gelieerde instellingen in Zeist. Die zware jeugdzorg -het zou gaan om tegen de honderd jeugdigen die soms wel €100.000 per jaar kosten- slokt in de regio 30% van het budget op, waar een kleine 10% normaal is.

Het is niet de eerste keer dat de wethouders aan de bel trekken, in het voorjaar van 2014 spraken ze in een brief aan Van Rijn al van een verwacht tekort van €15 miljoen, dat zich nu dus materialiseert. Destijds werd het tekort geweten aan weeffouten in de verdeling van het landelijke budget voor jeugdzorg.

Anderhalf jaar later zoeken de wethouders de oorzaak ‘in de bijzonder hoge zorgvraag en niet in –zoals u en wij eerder hoopten –onjuiste aantallen van aanbieders of onjuiste toepassing van het woonplaatsbeginsel,’ aldus de wethouders in hun brief. ‘Er blijken veel meer kinderen in de zorg te zijn, dan waarmee bij de verdeling van de macrobudgetten rekening is gehouden.’

De vijf gemeenten (Bunnik, De Bilt, Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug) hebben voor dit jaar voor €40 miljoen zorg ingekocht, ruim boven het budget van €33 miljoen dat ze uit Den Haag ontvangen, in de hoop dat het ministerie de tekorten zou aanvullen. Ondanks brandbrieven, overleggen en veel gelobby is extra geld uitgebleven, waardoor over het eerste halfjaar van de nieuwe jeugdzorg een tekort is ontstaan van €6,2 miljoen.

De wethouders willen binnen twee weken duidelijkheid van de staatssecretaris. De wethouders schrijven daarbij enerzijds ’te staan voor de zorgplicht, zodat elk kind dat deze zware zorg nodig heeft, die ook krijgt.’ Anderzijds schrijven de wethouders dat ze niet de draagkracht hebben om de verdeelfout op lange termijn op te vangen. Volgens hen dreigen de voorgenomen innovaties in de zorg daarmee te verzanden. ‘Dat zal ten koste gaan van het kind en de kwaliteit van de zorg.’

Volgende week worden de wethouders ontvangen op het ministerie, deelde de Heuvelrugse wethouder Veldhuizen gisteravond met zijn gemeenteraad. Burgemeester Naafs riep de lokale Heuvelrugse fracties op alvast te gaan lobbyen bij hun Haagse partijgenoten.

 

Lees hier de Raadsinformatiebrief en hier de Brandbrief van de wethouders