Driebergen

Stoplichten bijna klaar, het wachten nog niet

554

De nieuwe stoplichten rond het kruispunt Hoofdstraat-A12 zijn bijna klaar, maar zullen de wachttijden niet snel verminderen. Vorige week liepen ze juist weer op. En sinds gisteren weer af.

Dat meldt Rijkswaterstaat (RWS) op vragen van Hillridge. De nieuwe stoplichtinstallatie op het kruispunt Nijendal-Hoofdstraat-Loolaan zou 1 november gereed zijn, maar die datum is niet gehaald. 'De portalen van de verkeerslichten bij Nijendal en Loolaan zijn recent geplaatst, maar de kast waarin alle kabels aan de computer aangesloten worden, moet nog geplaatst en aangesloten worden. Deze kast wordt deze of volgende week geplaatst en met de wegbeheerder getest, ' aldus RWS.

Voorlopig blijven de verkeersregelaars daarom nog het spitsverkeer in banen leiden. RWS verwacht de verkeersregelaars pas in de loop van november definitief te vervangen door de nieuwe verkeersregelinstallatie (VRI), die de eerste weken autonoom zal draaien, en pas later geintegeerd wordt in het totaal aan VRI's, 'zodat er een optimale verkeersregeling kan ontstaan' rond dit drukke kruispunt. 

Achter de schermen wordt ook nog altijd geschreven aan een alternatief softwareprogramma voor het geheel aan stoplichtinstallaties langs A12 en KLPD. Die zal vervolgens worden vergeleken met het huidige software programma. 'Uit de twee regelingen en softwareprogramma's zal uiteraard de beste van de twee worden gekozen, 'aldus een voorlichter van de gemeente Heuvelrug.

554

Wel gehaald is de planning rond werkzaamheden verderop in Zeist, aan de Koelaan. Door die werkzaamheden nam de verkeersdruk rond het Driebergse knelpunt onverwacht toe. Hoewel de Koelaan nu is vrijgegeven en minder verkeer over Driebergen omrijdt, zullen de wachttijden niet meteen teruglopen, waarschuwt RWS. Bij metingen afgelopen week bleek de 'wachtrij' zelfs opgelopen te zijn tot meer dan 40 minuten, aldus RWS, dat reistijden continu zegt te meten middels een bleutooth-installatie.

De weer opgelopen reistijden zouden met name te wijten zijn aan het herfstregime van prorail, waarbij de spoorbomen een extra halve minuut gesloten blijven, zodat eventueel doorglijdende treinen niet voor gevaar kunnen zorgen. RWS verwacht dat de reistijden de komende tijd 'per saldo gelijk blijven ten opzichte van de afgelopen periode'.

Forensen die hillridge op de hoogte houden van het wel en wee rond het Driebergse knelpunt bevestigen het wisselende beeld. Met uitzondering van de herfstvakantie stonden de meeste forensen tot afgelopen weekend nog altijd tussen de 20 tot 45 minuten in de rij voordat ze de snelweg op konden draaien. Sinds gisteren lijkt een verbetering te zijn ingetreden, wachttijden op maandag en dinsdag beperkten zich tot tien minuten. Ook rond de op- en afritten bij Maarn zouden nu regelmatig opstoppingen ontstaan, soms met gevaarlijke situaties op de A12 als gevolg. 

Lees ook: Tot Sinterklaas langer stilstaan
Lees ook: Ze rijden als gekken

Hillridge blijft uw ervaringen graag vernemen, via het reactiescherm hieronder danwel rechtstreeks aan hillridge@xs4all.nl