Heuvelrug

Zeist werft aspirant-raadsleden

Buurgemeente Zeist begint vast met het zoeken naar nieuwe raadsleden. Burgemeester Koos Janssen geeft ze een workshop.

Gisteren verzond Zeist een persbericht over de workshop, die een 'inkijkje' genoemd wordt. 'U bent welkom! Kom vooral óók als u nog niet zeker weet of het iets voor u is, en óók als u nog geen lid bent van een politieke partij',' aldus het persbericht. De bijeenkomst vindt plaats op de ochtend van 1 december, in het Zeister gemeentehuis.

Raadswerk is niet bijster populair, politieke partijen hebben steeds meer moeite mensen te vinden die in de raadsbankjes plaats willen nemen. Volgens de webpagina die Zeist publiceert met achtergrondinformatie over het raadswerk kost het 16 uur per week aan voorbereiding en vergadertijd, en ontvangt een Zeister raadslid daarvoor een maandelijkse vergoeding van rond de €1500. In de gemeente Utrechtse heuvelrug ligt die vergoeding iets lager.

Een van de argumenten van het kabinet Rutte om gemeenten te laten fuseren tot boven de 100.000 inwoners is de grotere kans op betere, professionelere raadsleden.