Heuvelrug

Definitief geen koopzondagmiddag

Een ruime meerderheid van de bezoekers van hillridge is voor, maar het onderwerp koopzondagkerstmiddag komt dit jaar niet meer terug op de politieke agenda van de gemeente Heuvelrug.

Volgens de uitslag van een poll-etje op hillridge is bijna de helft (43%) van de totnogtoe 166 respondenten voor volledige liberalisering van de winkeltijden op de Heuvelrug. Nog eens 22% is voor een eenmalige openstelling op zondagmiddag 23 december, om zowel winkeliers als het winkelend publiek meer ruimte te geven de kerstboodschappen binnen te halen.

Volgens voorstanders zou de eenmalige zondagmiddagopenstelling stress onder klanten en personeel voorkomen, verkeersdruk verlichten en problemen met verswaar voorkomen. Tegenstanders wijzen op de noodzaak van zondagsrust, de toegenomen mogelijkheden van invriezen, en op de werkdruk van de kleine zelfstandige winkelier, die door de zondagsopenstelling van supermarkten gedwongen zou worden ook een zevende werkdag zijn deuren te openen.  

Een meerderheid van de gemeenteraad wees het verzoek van vier supermarkten -ondersteund door de lokale middenstand- van de hand, ofschoon colaitiepartijen VVD en PvdA/GL intern verdeeld stemden.  Die meerderheid krijgt steun van slechts eenderde van de respondenten van de poll, die verre van a-select is, en ook niet waterdicht, maar wel betrouwbaarder is dan de verkeizing gemeenteraadslid van het jaar, waar je duizend keer op kan stemmen als je de coockies verwijdert. In alle omringende gemeenten zijn de winkels  op de bewuste zondagmiddag wel geopend. 

Na de afwijzing van het voorstel heeft achter de schermen en in de lokale Stichtse courant nog wel een lobby van voorstanders plaastgevonden, naar het zich laat aanzien zonder succes. Tot dusver heeft geen van de gemeenteraadsleden de noodzaak gezien het onderwerp opnieuw op de agenda van hun laatste vergadering van 2012 te zetten, maandag aanstaande. Mogelijk komt het onderwerp terug bij de raadsverkiezingen van 2014.    

Volgens politicoloog Hans Vollaard is inmiddels de helft van de landelijke  CDA-aanhang voor zondagsopenstelling, net als een kwart van de aanhang van de CU. Van de aanhang van PvdA en SP zou respectievelijk 40% en 30% tegen zondagsopenstelling zijn. Een tweederde meerderheid van deelnemers aan de Telegraaf-stelling van de dag -op 26 oktober- vindt zondagsopenstelling niet nodig, ofschoon een meerderheid van hen weer wel vindt dat de winkeliers zelf mogen bepalen of ze de deuren sluiten of openen op zondag. 

Poll sluit maandag, 19.30 uur.

{jvotesystem poll=|12|}