Heuvelrug

Water klotst tegen Heuvelrug

hoog water kromme rijn

Het water stijgt, ook op de Heuvelrug. Woensdag of donderdag komt de piek.  Misschien moeten de koeien dan de Amerongse berg op. 

De Galloway-koeien van het Utrechts Landschap hebben nu nog droge hoeven, maar het evacuatieplan ligt klaar, zegt de Amerongse boswachter Hugo Spitzen. 'Woensdag of donderdag bereikt het water een piek. Het kan zijn dat de zomerdijken dan onderlopen en we het vee moeten verplaatsen.' Het vee van de Blauwe Kamer moet in dat geval de Grebbeberg op, het vee uit de Amerongse bovenpolder zal de provinciale weg N225 moeten oversteken, naar een geprepareerd veldje onderaan de Amerongse Berg.

Vorig jaar dreigde hetzelfde scenario, maar kwam het uiteindelijk niet zover. Spitzen krijgt dagelijkse updates over de verwachte waterstanden. 'In het stroomgebeid van de Moezel is erg veel regen gevallen, dat zou woensdag langs moeten komen. Het stroomgebied van de (Duitse) Rijn volgt donderdag. Maar de kans bestaat dat het samenvalt, dan kunnen we waterstanden van 15 meter boven Lobith bereiken. Dan voldoet het strookje bovenaan de Bovenpolder niet meer en moeten we de koeien verplaatsen.'  Mocht dat gebeuren, dan treedt een noodscenario in werking en zal de provincie de N225 tijdelijk afsluiten, om het vee de gelegenheid te geven over te steken. '

Ook in het lager gelegen gebied van Kromme Rijn en Langbroekerwetering staat het water erg hoog. Er is nauwelijks meer sprake van verval in de sluizen. Hier en daar lopen sloten over, en spoelt het overtollige regenwater terug de weilanden in.

Later hopelijk meer, wanneer het Hoogheemraadschap terugbelt………….

hoog water kromme rijn