Maarsbergen

Andersteinweg: moeilijk neuzen tellen

Andersteinwegbord

Het besluit de afsluiting van de Andersteinweg te blokkeren roept in Maarsbergen onbegrip op. De neuzen van voor- en tegenstanders tellen is moeilijk.

Boos was de gemeenteraad dinsdag, toen het advies van de bezwaarcomissie ter sprake kwam. Daarin zegt de commissie dat de gemeenteraad de verschillende belangen niet zorgvuldig heeft afgewogen, door het voorstel voor afsluiting van doorgaand verkeer over het Maarsbergse Andersteinweggetje te verwerpen. Maar volgens de gemeenteraad ligt het precies andersom: er is maar een persoon voor afsluiting, daarom doet de gemeenteraad er goed aan het voorstel te verwerpen. 'Wij zijn het hoogste orgaan. Wij wegen hier de belangen en wij nemen de uiteindelijke beslissing,' aldus de gemeenteraad, die inhoudelijk niet op zaak inging. 
 

Andersteinwegbord

Een nieuwe poging de neuzen te tellen begint bij Hein van Beuningen, mede-eigenaar van landgoed Anderstein en precies die ene persoon die de afsluiting van het weggetje al jaren nastreeft. Van Beuningen begrijpt niets van het jongste besluit van de gemeenteraad. 'Ik ben niet boos, wel verbaasd. En teleurgesteld. Natuurlijk sta ik niet alleen, natuurlijk is het niet uit eigenbelang dat de Andersteinweg dicht moet. Het dient het algemeen belang, de Andersteinweg is een fiets- en wandelroute. Pas in de zeventiger jaren is het weggetje geasfalteerd, voor het landbouwverkeer.' Volgens Van Beuningen is aan het voorstel voor afsluiting een lange procedure vooraf gegaan. Vele deskundigen zouden zijn geraadpleegd, het verkeer werd geteld.  

Uit die verkeerstellingen -voorjaar 2010- blijken gemiddeld 'enkele honderden voertuigen gebruik te maken van de weg, waarvan een significant deel de maximum snelheid van 60km overschreed'.  Van Beuningen weet nog niet hoe het nu verder moet, en of hij tegen het besluit van de gemeenteraad in beroep zal gaan. ''Iedereen die hier over nadenkt vindt het een ongewenste situatie.Maar we lopen hier echt niet met spandoeken. Het was goed geweest als de raadsleden met mij hadden gesproken, dan had ik het groter belang van de afsluiting goed kunnen uitleggen.'

andersteinweg

 

Maarsberger Richard Zweekhorst gebruikt hardere woorden. Zweekhorst, voorzitter van de vereniging Maarn Maarsbergen Natuurlijk (MMN), wil eerst met de ander bestuursleden spreken, voordat de vereniging een procedure begint. Mocht dat gebeuren, dan schat Zweekhorst de kans op winst hoog in. 'Tachtig procent, de hele procedure hangt van geklungel aan elkaar, dat lees je ook in de uitspraak van de bezwaarcommissie.' Zweekhorst vindt de houding van de gemeenteraad vooral respectloos naar de bezwaarcommissie. 'Daar zitten toch juristen van statuur. We voelden ons echt gehoord, toen we daar onze argumenten naar voren konden brengen.'

Toch gaat het ook Zweekhorst vooral om de bescherming van het landgoed, en dan met name van het natuurgebied. 'We hebben net met veel geld een nat gebied gecreeerd, om de populatie amfibieen te ondersteunen. Dan moet je er geen sluiproute van maken, dan had je dat geld beter ergens anders kunnen gebruiken,' aldus Zweekhorst, die toegeeft de Andersteinweg zelf ook wel te gebruiken. 'Rustig rijden kunnen we kennelijk collectief niet. Fietsers, paardrijders gebruiken de weg veel. Auto's rijden er gemakkelijk keihard met 100 langs. Het is er echt gevaarlijk' 

Natuur Anderstein

Zoeken naar tegenstanders van de afsluiting valt lang niet mee. De aanwonenden die de verslaggever eerder deze week aantrof zien de weg liever dicht, uitgezonderd het bestemmingsverkeer van zowel Andersteinweg en Ringelpoel, het verlengde van de Andersteinweg. Dat weggedeelte zou de gemeente Woudenberg willen afsluiten. De tegenstand wordt uiteindelijk toch gevonden, bij de vereniging Bewoners Belangen Maarn Maarsbergen (VBMM).  Voorzitter Evert de Boer -uit Maarn- weet te melden dat de VBMM zich inderdaad tegen de afsluiting heeft uitgesproken. 

'Dat klopt. We zijn er door een aantal leden op gewezen dat afsluiting niet goed zou zijn. Ook kregen we meldingen uit Woudenberg, onder andere van een Woudenbergs raadslid. Dus dat zijn nogat wat mensen.' De kritiek vanuit Woudenberg  zou er met name zijn van treinforensen, die de Andersteinweg gebruiken om het kruispunt in Maarsbergen te ontlopen, en zo toch de trein in Maarsbergen kunnen halen. Voordat de ondertunneling en reconstructie van het kruispunt klaar zijn mag de weg in elk geval niet dicht, zegt De Boer. 'Daarvoor zijn er teveel files. Na 2015 zou dat minder moeten worden, dan kan de Andersteinweg wat ons betreft dicht.'

Jan Huyser, prominent Maarsberger en bestuurstlid van de lokale ondernemersvereniging twijfelt over afsluiting. 'Ik ben er niet echt voor. Die groene rakkers geven de natuur altijd voorrang, mensen komen bij hen pas achteraan, daar word ik wel eens moe van. Maar ik kan me voorstellen dat het dicht moet, er komt daar heel wat verkeer langs, vooral in de avondspits. Een afsluiting zou mogelijk moeten zijn, dat is altijd onze houding geweest.' Wachten tot na de ondertunneling heeft in elk geval geen zin, denkt Huyser. 'Dan wordt het alleen maar drukker en erger. Vooral met de oplossing voor het kruispunt zoals dat nu verzonnen is. Ik hoop dat ze daar nog op terugkomen. Want dat wordt een veel groter probleem. '

NB. De gemeente Woudenberg is gevraagd om standpunt en reactie, maar die laten nog even op zich wachten.