Heuvelrug

Huizenprijzen Heuvelrug: tot -25%

Niet onverwacht, maar wel slecht nieuws: Huizenprijzen op de Heuvelrug zakten de afgelopen vier jaar harder dan gemiddeld in Nederland. Het hardst in Driebergen-Noord, het minst in Overberg

Dat blijkt uit statistieken in de Volkskrant van vanochtend. De gemiddelde vraagprijs van Nederlandse woningen zakte sinds 2008 met 15%, de gemiddelde verkooprijs zelfs met 20%, meldt de Volkskrant. Oorzaken zijn de economische crisis, plus de veranderingen in de wetgeving, en vooral de geleidelijke afbouw van de hypotheekrenteaftrek. Met name duurdere woningen in populaire gebieden zakten fors in vraagprijs.

Dat zien we ook terug in de statistieken die de Volkskrant meelevert, waarop Nieuwspost Heuvelrug even parasiteert. Woningen in Driebergen-Noord zakten 25% of meer in prijs sinds 2008, en 8,5% het laatste jaar. Het laatste cijfer komt redelijk overeen met de 8% daling in WOZ-waarde, waar de gemeente voor het komende jaar van uit gaat bij de berekening van de lokale belastingen. 

Hieronder de gegevens die we voor u destilleerden uit de cijfers van de Volkskrant. Neem de cijfers met een korrel zout, gezien ook het merkwaardige verschil tussen vraagprijs over de laatste vier jaar en het laatste jaar in Overberg (3,68% en 4,24%). Verder gaf het systeem voor Maarsbergen alleen het 4-jaar totaal terug, en hoestte het helemaal geen gegevens op voor de postcodegebieden 3940 ( Doorn) en 3950 (Maarn), wat niet vreemd is daar dit om louter postbussen gaat.  

 

Plaats sinds 2008 laatste jaar
Driebergen Noord  25% of meer  8,5%
Driebergen Zuid  22,45%  8,45%
Doorn  19,49%  7,19%
Leersum  21,13%  7,98%
Amerongen  20,58%  8,77%
Overberg    3,68%  4,24%
Maarn   23,44%  7,6%
Maarsbergen    8,75%  —