Heuvelrug

Natuurschaatsen kunnen uit vet

Als het gebeurt, gebeurt het altijd het eerst op de Utrechtse heuvelrug: Schaatsen op natuurijs. De seinen staan op groen blauw.

We zouden het stil moeten houden, anders staat half Nederland straks op onze natuurijsbaan en ons eerste echte natuur-natuurijs te dringen. Want de sterren staan gunstig: tot woensdag matige vorst, weinig wind, weinig kans op neerslag, hoog water, en blauwe luchten -met wat wolkjes voor het contrast- de komende dagen, boven de Doornse ijsbaan, het Leersumse veld en de Amerongse bovenpolder. 

 

20120202-20120202-img 5253

 

De Doornsche ijsclub gaat zondag dweilen, de eerste schaatsers kunnen maandagochtend het ijs op, verwacht de voorzitter. Doorn is vaker wel dan niet de eerste ijsbaan in Nederland waar op natuurijs geschaatst kan worden. Het eerste echte natuurijs van Nederland -bevroren natuurlijk buitenwater- ligt doorgaans op de beschutte, ondiepe Leersumse plassen, op de voet gevolgd door de Amerongse bovenpolder. 

De Leersumse boswachter Janneke Ordelmans verwacht de eerste schaatsers pas vanaf midden volgende week: 'Er ligt nu nog geen ijs, he. Nou ja, een heel dun vliesje dan. Er moeten zeker vier nachten vorst, plus nog een dag met vorst overheen wil ik met u op het ijs gaan staan,' aldus de twitterende boswachter.  

 

pluim jan 2013

 

Als de weergoden de voorspellingen van onze metereologen gestand doen, is de kans op mooi ijs groot. Het water staat hoog, op zowel de Leersumse plassen als de Amerongse bovenpolder. 'Prachtig ijs,' verwacht ook boswachter Janneke. En verder verwacht ze de koek en zopie van Team Amazing, mocht de vorst toch aanhouden tot volgend weekend. Vorig jaar runde de liefdadigheidsclub een druk bezochte koek en zopie, tussen de tweede en derde plas in. 'Het staat nog niet vast, maar ik heb al wel contact met hen gehad. De draaiboeken hebben ze al uit de kast gehaald.'

 

ijsverwachting jan2013

 

Met de ervaringen opgedaan met het natuurijs van de laatste jaren, verwelkomen de beheersorganisaties van de natuurgebieden de schaatsers tegenwoordig met open armen. Wel worden ze op het Leersumse veld mogelijk wat beter in banen geleid, zegt Ordelmans. 'De hulpdiensten moeten het ijs kunnen bereiken, dat ging vorig jaar wat moeilijk. Bovendien reed een aantal automobilisten de sloot in, omdat er langs de smalle weggetjes soms erg veel geparkeerd werd.' 

Mocht het zover komen, dan gaat Ordelmans in gesprek met de gemeente Heuvelrug om een ander verkeersregime in te stellen. Daarbij zal het verkeer naar een opengesteld weiland worden geleid. 'Dan hoeven de mensen ook minder ver te lopen naar het ijs. Maar zo ver is het allemaal nog lang niet hoor. We gaan daarover eerst met gemeenten en omwonenden overleggen. En daarvoor moet het nog flink blijven vriezen'.