Heuvelrug

Gemeente wil kwart miljoen van falende taxateur

De gemeente Heuvelrug gaat een foutieve taxatie verhalen op de taxateur. De gemeente heeft het geld nodig voor het Cultuurhuis.

Het gaat om het perceel De Beaufortweg 46, in Doorn-Zuid, waarin voorheen een muziekschool was gevestigd. Het perceel is verkocht aan ontwikkelaar ’t Sticht voor €1.075.000. Dat is minder dan de gemeente had verwacht, op grond van de taxatiewaarde. Volgens de gemeente ‘heeft de taxateur een berekeningsfout gemaakt.’

‘Het verschil tussen taxatiewaarde en marktwaarde gaan we nu verhalen op de taxateur.’ Het gaat volgens de benw-notulen van 19 juni om een bedrag van €235.000. Wie de betrokken taxateur is wil de gemeente niet zeggen. De opbrengt van het perceel is nodig om het Doornse Cultuurhuis te financieren. Volgens de gemeente is De Beaufortweg ‘een belangrijke financiële pijler van het cultuurhuis.

Eerder dit jaar verkocht de gemeente een perceel aan de Doornse Heuvelweg, voor de helft minder dan de 8 ton waarvoor het in de boeken stond. Ook bij die verkoop uitte wethouder Homan zijn twijfels over de taxatie. Volgens een geraadpleegde makelaar is een claim niet ongebruikelijk. ‘Een verschil van 25% is fors. Als een taxateur daarbij nalatig is, dan gebeurt dat wel eens. En wordt zo’n claim ook wel eens toegewezen, ja.’ 

Ontwikkelaar ’t Sticht wil op het perceel een appartementengebouw met 13 woningen bouwen. Op de aansluitende groenzone komen nog eens 7 woningen. Een fors deel van de woningen komt in de sociale sector. Eerder voerde de gemeente onderhandelingen over het perceel met ontwikkelaar Axis en Heuvelrug Wonen, maar kwam met hen niet tot overeenstemming, waarna de hulp van projectontwikkelaar ’t Sticht is gezocht.

Lees ook:

Taxateur maakt fout en moet verschil van kwart miljoen bijpassen

Bouwproject verlicht lasten Cultuurhuis