Doorn

Elfstedenkoorts start in Doorn

natuurijs doorn 2013

Doorn had toch niet het eerste natuurijs, maar het was wel lekker hard en zwart.  En het wemelde er van de landelijke pers. 

De Lier (onder de rook van Den Haag) beet gisteren al het spits af met een natuurijsbaantje. Doorn was wel de eerste van de provincie, en dat wilde de pers ook best graag weten. RTV Utrecht is sowieso niet weg te slaan uit Doorn, vanochtend kreeg de zender gezelschap van Radio M, het NOS-Journaal en een aantal fotografen, waaronder een van NRC Handelsblad. 

natuurijs doorn 2013

Voorzitter Auke Porte zag het allemaal met een tevreden glimlach aan. Porte is vannacht om vier uur naar bed gegaan, nadat hij en de vrijwilligers van de Doornsche IJsclub de atletiekbaan van een nauwkeurige ijslaag hadden voorzien. Om negen uur vanochtend stond Porte alweer bij de poort om de eerste schaatsers, en vervolgens alle klassen van basisschool  Kameleon te verwelkomen. ´Een van de journalisten verbaasde zich erover dat alle kinderen kunnen schaatsen. Nou, ik heb hem uitgelegd dat dat niet zo vreemd is, omdat we hier alle jaren schaatsen. Van de dertig jaar dat ik bij de vereniging zit zijn er maar twee ijsloos gebleven.´

Nos Journaal in Doorn

Zonet, klokslag 12 uur, heeft de ijsclub de poorten weer gesloten. Als de zon op het ijs komt en contact maakt met de zwarte renbaan eronder, dan wordt het ijs te zacht, zegt Porte. ´Vanmiddag om vijf gaan we eerst borstelen, en misschien nog dweilen, als het koud genoeg is.' Vanwege de speciale aanpak met dweilen en ander geheime technieken heeft Doorn ieder jaar wel een dag of wat ijs, en floreert de Doornsche IIsclub. De vereniging is dit jaar pecies honderd jaar oud, heeft vijftig actieve vrijwilligers en zevenhonderd betalende leden. ´Familieleden he, dus dat kan je gerust maal drie doen.´

zwart natuurijs doorn 2013

Verslaggever @hillridge reed een rondje of veertig en kan rapporteren dat het ijs zwart en keihard is, met hier en daar nog een verdwaald vlokje mos of groen uit de omringende bomen. Echt hard schaatsen gaat niet, vanwege de vele schoolkinderen. Vanavond om zeven uur gaat de baan weer open, om rond tienen weer te sluiten. Morgen hetzelfde regime. Veel plezier. 

UPDATE: de baan heeft het 'wegens warmte' niet gehouden, om 19 uur dus toch niet schaatsen. morgen onzeker. raadpleeg de website van de doornsche ijsclub voor laatste nieuws

de ijsmeesters