Leersum

IJsbericht: Nog veels te dun

Baanvegen LeersumsePlassen2013

Het ijs op de Leersumse plassen is veel te dun om op te schaatsen. Verder zitten veel regionale initiatieven met ijs nog even in de wachtkamer.

Het ijs op de Leersumse plassen is verre van betrouwbaar.  Op de derde plas is woensdagnmiddag door vier vrijwilligers een poging gewaagd een baantje te vegen, wat ten koste ging van drie paar natte schoenen, een natte broek en veel vervaarlijk gekraak. Het ijs maakte wel prachtige golven toen de vier toch nog even de ijzers onderbonden, maar klonk tegelijkertijd alsof je door een zak chips schaatst. Bekijk hier het filmpje van hillridgetv.  Bekijk ook het fiilmpje van RTV Utrecht van eerder op de ochtend.

Baanvegen LeersumsePlassen2013

Een afgevaardigde van de Woudenbergse schaatsvereniging kwam 's middags ijsboren, maar verdween snel na de constatering dat het ijs nog geen twee centimeter mat. Het ijs op de eerste plas ziet er nog slechter en zwakker uit. Veel wakken en sporen van nog meer natte schoenen, zag hillridge vanaf de oever.  Vanwege het dunne ijs zien Staatsbosbeheer en Team Amazing komend weekend af van een koekeenzopietentje op de Leersumse Plassen, zoals eerder voorzichtig was aangekondigd. 

Ook het ijs van de Amerongse bovenpolder is voorlopig te zwak. De locaties van ander natuurijs in de omgeving vind je op de website van het Utrechts Landschap. Behalve de ijsbaan in Doorn is er nog geen ijsbaan open in de regio. De baan in Wijk bij Duurstede zou donderdag openen, maar die opening is 'om technische redenen' uitgesteld naar vrijdagmiddag. 

Cafe de Tram en een groep vrijwilligers hebben op een braakliggend stuk grond achter het cafe geegaliseerd en ondergespoten. Vrijdag gaat het ijsbaantje open, ter vermaak van de kinderen uit Amerongen. De slotgrachten rond het Kasteel zijn inmiddels dichtgevroren, maar nog verre van betrouwbaar, door de stroming onder het ijs, rapporteert Kasteel Amerongen.